15 Ekim 2023'te yayımlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan imzalı kararnameyle, belediyelerin kentsel dönüşüm, altyapı, köprülü ve katlı kavşak yapımındaki yetkileri; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı’na verildi.
9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
CHP, kararnamedeki 3 maddeyi iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre AYM, 3 maddeyi de "Konu bakımından yetki yönünden Anayasa'ya aykırı olduğu" gerekçesiyle iptal etti. Karar 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
AYM 'KARARNAMEYLE DEĞİL KANUN DÜZENLER' DEDİ
Kararın gerekçesinde; mahalli idarelerin kuruluş ve görevleri ile ilgili yetkilerin kanunla düzenlenebileceğine yer verildi.
Ayrıca iyileştirme, yenileme, dönüşüm ve imar uygulamaları kapsamında her türlü altyapı, katlı ve köprülü kavşak gibi yapıların mülkiyet hakkına ilişkin olduğu ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenmeyecek yasak alan içinde kaldığı vurgulandı.
Mahkeme, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ile yenileme alanı ilanına ilişkin gerekli hazırlık işlemlerini yürütme ve görevinin de kanunla düzenlenebileceğini belirtti.
Deprem Kuşağındaki Türkiye'de Dönüşüm Nasıl olacak?
Jeoloji mühendisleri her gün deprem konusunda uyarılarda bulunuyor. 50 yıllık ömrü olan meton yapılar bir çok ilde ömrünü doldurduğu için tehlike saçıyor. Türkiye genelinde sayılar milyonları buluyor. Belediyeler ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı projeler üretiyor. Kent merkezlerinde dönüşüm hızlı olmasada devam ediyor kırsalda gözle görülür bir çalışma yok. İmkanı olan halk bireysel yenileniyor.
31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde tüm belediye başkanlarının projeleri arasında yer alıyordu kentsel dönüşüm. AYM'nin aldığı bu karar sonrası Bütçe destekleri yüzde 45 daraltılan belediyelere dönüşüm için ödeme yapılacak mı? Karar nasıl yürütülecek? Cevaplanması beklenen sorular arasında