Para, modern dünyada hayatımızın merkezi bir unsuru olsa da, birçok kişi finansal konularla ilgili bazı temel kuralları bilmez. Bu kurallar, paranın sadece kazanılması değil, aynı zamanda yönetilmesi, yatırım yapılması ve harcanması konusunda da önemli rehberlik sağlar. Bilinmeyen veya göz ardı edilen bu kurallar, bireylerin mali durumlarını daha iyi anlamalarına ve yönetmelerine yardımcı olabilir. Bu içerikte, para ile ilgili çoğu insanın bilmediği ancak finansal sağlığı koruma ve artırma konusunda kritik öneme sahip olan kuralları keşfedeceğiz. İşte finansal özgürlük hakkında çoğu insanın bilmediği bazı kurallar.

1. Bazen tasarruf etmek için harcama yapmanız gerekir

Kötü bir ürüne az para vermek mantıklı gelse de, aslında bu yaptığınız size pahalıya mal olabilir. Çünkü ürün bozulduğunda değiştirmek için daha fazla harcama yapmak zorunda kalacaksınız. Kaliteye odaklanın ve uzun süre dayanan bir eşya almanız gerekiyorsa daha fazla harcama yapın.

Ünlü markaların ikinci el alışverişini yaparak kaliteli ürünlerden tasarruf edebilirsiniz. Perakende satış etkinliklerinden (Amazon Prime Day gibi) yararlanabilir ve sezon sonunda sezonluk ürünler (veranda mobilyaları ve kışlık giysiler gibi) satın alabilirsiniz. Büyük markaların ücretsiz sadakat programlarına katılabilir ve satın alma işlemi yapmadan önce çevrim içi kupon kodlarını araştırabilirsiniz.

2. Bütçeniz konusunda çok kısıtlayıcı olmayın ve bütçenizi bir anda değiştirmeye çalışmayın

Ayrıntılı bir bütçe, finansal özgürlük hedefine ulaşma yolunda ilerlemenizi sağlasa da, çok kısıtlayıcı olması tükenmişlik yaşamanıza neden olabilir. Eğer tüm harcama alışkanlıklarınızı bir gecede değiştirmeye çalışırsanız, plana bağlı kalmak zor olacaktır.

Bunun yerine, harcama ve tasarruf alışkanlıklarınızda birkaç küçük değişiklik yapın ve bir rutin oluşturduktan sonra bunları geliştirin.

Sizin için önemli olan harcamalara bütçenizde yer ayırmaya çalışın. Örneğin, bir arkadaşınızla veya partnerinizle akşam yemeği randevuları sizin için öncelikliyse bunu bütçenizde tutun. Kullanmadığınız abonelikleri iptal etmek ve enerji faturalarını azaltmak için cihazların fişini çekmek gibi bazı küçük adımlarla harcamaları da azaltabilirsiniz.

3. Otomatik ödeme yöntemi kullanmayı bir kez daha düşünün

Toplumumuzda artık düşünmeden para harcamak çok kolay. Kredi kartınızı telefonunuza kaydedip internetten alışveriş yapmak size cazip gelebilir, ancak bu bilinçsiz harcamayı da beraberinde getirir. Bunun yerine para harcamayı daha bilinçli bir karara dönüştürmek için kendinizi yavaşlatın. Bazen kartı elinize aldığınızda aslında bir ürünü almak istemediğinizi fark edebilirsiniz.

Bunu yapmanın bir yolu, bir mağazaya girmeden veya internetten ürün satın almadan önce daima alışveriş listesi oluşturmaktır. Çevrim içi alışveriş için haftada bir kez belirli bir zaman ayırın. Listenizi gözden geçirirken kendinize şunu sorun: Buna gerçekten ihtiyacım var mı? Bunu kullanacağımı bildiğim somut bir an var mı? Sadece listeyi yapmak, satın alma işleminin değerli olup olmadığı konusunda düşünmeniz için size zaman verecektir.

Aboneliklerde “otomatik yenileme” ayarını kapatmayı unutmak çok kolay. Sık sık “abonelik temizliği” yapın, tüm aboneliklerinizi gözden geçirin ve artık kullanmadıklarınızı iptal edin.

Kişisel Finansal Özgürlüğünüz Için 6 Öneri 1

4. Kredi kartı ekstrenizdeki küçük alışverişlere bile çok dikkat edin

Kredi kartı ekstrelerinizi incelerken yalnızca daha büyük masraflara odaklanıyor olabilirsiniz. Ancak aslında daha küçük harcamaları incelemek çok önemlidir. Kart hırsızları çoğunlukla küçük küçük satın alma işlemleri ile test yaparlar. Bu satın alma işlemlerini gözden kaçırmak kolaydır ve bunları kaçırırsanız daha sonra daha büyük paralar kaybedebilirsiniz.

Kredi kartı ekstrelerinizi aylık olarak kontrol edin ve tanımadığınız bir şey görürseniz (çok az bir ücret bile olsa) bunu hemen kredi kartı şirketinize bildirin.

Akaryakıta yeni zamlar kapıda Akaryakıta yeni zamlar kapıda

5. Kısa ve orta vadeli projeler için bir ana yatırım hesabına sahip olun

Artık neredeyse herkesin uzun vadeli bir yatırım hesabı var. Ancak çoğu kişi orta vadeli hedefler için başka bir yatırım hesabı açmayı düşünmüyor. Orta vadeli hedefler, genellikle 1 ila 5 yıl arasında gerçekleştirilebilecek hedeflerdir ve belirli bir maliyet gerektirirler. Orta vadeli hedefler arasında eğitim için ödeme yapmak, borsa, gayrimenkul veya diğer yatırım araçlarına yatırım yapmak, kariyer danışmanlığı veya koçluk hizmetleri almak olabilir. Yatırım hesaplarını ayırırken, portföy tahsisini belirli hedeflere ve zaman ufkuna göre eşleştirmeyi ve sonuçta zamandan ve paradan tasarruf etmeyi hedeflemelisiniz.

6. En önemlisi, kişisel finans söz konusu olduğunda herkese uyan tek bir çözüm olmadığını unutmayın

Finansal özgürlük kişinin değerlerine ve yaşam koşullarına dayalı olmalıdır. Başkalarının önceliklerinin sizinkilerle aynı olmadığını anladığınızda, sizin için en anlamlı olan araçları daha iyi tanımlayabilirsiniz.

Finansal plan oluşturmadan önce sizin için neyin önemli olduğunun haritasını çıkarmalısınız: Ne tür bir ev istiyorsunuz? Hangi tür iş-yaşam dengesi sizin için en iyisidir? Hangi ilgi alanlarını takip etmek istiyorsunuz? Nihai hedefi belirledikten sonra ihtiyacınız olan parayı nasıl kazanacağınızı, ne tür yatırımlar yapacağınızı anlayabilirsiniz.

Para ile ilgili çoğu insanın bilmediği kurallar yazımızın sonuna geldik.

Editör: Haber Merkezi - SK