Bayburt Üniversitesi, Lavanta Yetiştiriciliğinin Bayburt İklimine Uyum Çalışmalarını Tamamladı
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Betül Gıdık'ın koordinasyonunda üç yıldır devam eden araştırma ve lisansüstü tez çalışmaları sonucunda lavanta yetiştirme süreçlerini başarıyla tamamlayan Bayburt Üniversitesi, bitkinin şehir iklimine tam uygunluğunu ispatlayan hasadı gerçekleştirdi.
Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül, Prof. Dr. Mahir Kadakal ve Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan ile Genel Sekreter Nazmi Karabulut'un katıldığı hasat etkinliğinde verim ve erişkinlik açısından tüm ölçütleri karşılayan bir ürün gamı elde edildi. Üç yıl önce, deneme, araştırma ve geliştirme amacıyla başlayan ekim ve hasat süreçleri boyunca çeşitli organik yöntem ve teknikler ışığında Bayburt iklimine uyum süreci takip edilen lavanta, geniş çaplı araştırma projelerine ve lisansüstü tezlere konu edilerek azami verime ulaştı. Uyum için gerekli olan hasat ve verim sıklığı testlerinden başarıyla geçen ve tıbbi aromatik bir bitki olan lavantanın, şehir tarımına sunacağı katkı için yaygınlaştırma çalışmalarının hayata geçmesi bekleniyor.
Hasat öncesinde projenin gelişim safhalarını ve ulaşılan sonucun başarı göstergelerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Gıdık, "Şehrimizde ilk kez ekim denemesi yapılan lavantayla ilgili başarı öngörümüzün gerçekleşmesi nedeniyle heyecanlı ve mutluyuz. Çünkü lavantanın şehrimiz açısından iki önemli endüstriyel ve organik tarımsal boyutu var. Birincisi, bu tıbbî aromatik bitkinin Türkiye'deki toplam tıbbî aromatik bitki ekiminin %30'unu teşkil etmesi itibariyle yüksek katma değer potansiyeli taşıması. Çünkü özellikle mikrobiyal gübre katkısıyla elde edilen verim düzeyi, yetiştirmesi ve bakımı oldukça ekonomik olan lavantanın bölge tarımına entegrasyonu için gereken fizibilite oranını yükseltiyor. Böylece büyük bir piyasada ve sürdürülebilir tarım ekolojisinde yer edinmek adına fırsat üretiyor.
Yaşar Yıldız-Bayburt [BHA]