Esnafın gurbetçi bereketi Esnafın gurbetçi bereketi

Mantar yetiştiriciliğine olan rağbet günümüzde oldukça fazladır. İş bulmakta zorlanan, işinin yanında ek işler yapmak isteyenlerin zihninde canlanan ilk iş mantar yetiştiriciliğidir. İnsanların bu iş üzerinde yoğunlaşmasının başta gelen nedenleri arasında devlet destekli hibe olanağının bulunmasıdır.

Yani siz mantar seranızı kuruyorsunuz ve bu sera kurma sırasında harcamış olduğunuz paranın bir bölümünü geri almamak üzere devlet size hibe veriyor. Bu da ilginin doğal olarak mantar yetiştiriciliği üzerine kaymasını sağlıyor. Diyelim ki bu işi yapmak istiyorsunuz fakat daha önce tecrübeniz yoksa ve korkularınız var ise öncelikle kendi evinizde deneyebilir hem tecrübe edinir hem de süreci gözlemleme olanağı edinirsiniz.

Eğer mantar yetiştiriciliğini kendi evinizde denemek isterseniz deneme kiti olarak her şeyi hazır bir şekilde internet üzerinden diğer yetiştiricilerden sipariş edebilirisiniz. Daha sonra bu işi sevdiğinizi düşünürseniz sizde hibe almak için hazırlıklara başlayabilirsiniz.

Mantar Yetiştiriciliği Nedir?

Mantar yetiştiriciliği sera kurarak kültür mantarlarının üretimini yapmak ve bunları tüketiciye ulaştırmaktır. Bu mantar çeşitleri istiridye mantarı, trüf mantarı olabileceği gibi farklı çeşit mantarlarda olabilir. Mantar yetiştirme hakkında bir bilginiz yoksa mantar yetiştiriciliği kurslarına başvurabilir ve burada gerekli olan her bilgiyi öğrenebilirsiniz.

KOSGEB Desteği ( Mantar Üretimi Nace Kodu)

KOSGEB Kurumu 46.31.06 Nace Kodu ile “Kültür Mantarı Toptan Ticareti” yapmak isteyen kişiler için destek programı hazırlamıştır. Bu program süresi 2 yıllık bir süredir. Toplam hibe miktarı ise 60.000 TL’dir. KOSGEB de kültür mantarı toptan ticareti destek programına başvurabilmek için öncelikle girişimcilik kursuna kayıt olup, kursa devamınızın sağlanması gerekir. Kurs sonunda yapılacak sınav sonunda başarılı olmanız durumunda girişimcilik sertifikası almaya hak kazanmış olursunuz. Konu hakkında daha detaylı bilgi için İŞKUR’dan veya ticaret odasından bilgi alabilirsiniz. Girişimcilik kursları yılın belli zamanlarında açılarak kursiyerlere hizmet vermektedir.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Gerekenler

Mantar yetiştiriciliği yapmak isteyenler ortalama 100 metrekarelik alanda bu işi yapabilir. Mantar serasında kötü koku olacağından dolayı yerleşim yerlerine uzak yerde bulunmalıdır.

Bodrum katları merdiven altı yerleşim yerine benzediğinden kabul edilmemektedir. Mantar yetiştiriciliğinde gerekli olan ekipmanı da sayacak olursak; raflar, ısıtma cihazları, kömür sobası, ölçüm cihazları, havalandırma cihazları, sulama malzemeleri ve ilaçlama malzemeleridir. Bu ekipmanları sağlayıp sera kurulduğunda geriye sadece yetiştirmek kalacaktır.

Editör: Haber Merkezi 1