Milyonları ilgilendiren sosyal güvenliğe ilişkin düzenlemeler üzerinde çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda emekliliği kolaylaştıracak düzenlemeler içinde çalışmalar sürüyor. Ekim ayından itibaren meclise taşınması beklenen düzenleme için merak edilen cevaplar neler?

Elektrikli araçla tatile çıkacaklara önemli uyarılar Elektrikli araçla tatile çıkacaklara önemli uyarılar

BAĞ-KUR’LULARA EMEKİLİK YOLU NASIL AÇILACAK?

Bağ-Kur'luların emeklilik prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur'lunun düzenlemeden yararlanacağını duyurmuştu. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün avantaj yakalayacak. Burada düzenlemenin kapsamında yer alan küçük esnafın '10 ve altı kişi çalıştıranlar' şeklinde tanımlanması bekleniyor.

PRİM İNDİRİMİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Prim indirimi çalışmalar tamamlandıktan sonra netleşecek. Ancak vatandaşın beklentisi tüm süreleri kapsaması. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek. Bu durumda EYT'li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan) tamamlaması gerekecek.

EV KADINLARININ İSTEĞE BAĞLI EMEKLİLİK SÜRECİ NASIL İLERLEYECEK?

Yapılacak düzenleme ile isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. İsteğe bağlı sigorta için her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim yatırılırken, mevcut asgari ücrete göre aylık 4 bin 292 lira 52 kuruş olan bu ödemenin bin 430 lira 84 kuruşunu devlet verecek. Ev kadınları aylık 2 bin 861 lira prim ödeyerek emekli olma şansı yakalayacak. Emeklilik için 5400 gün prim şartı gerekecek.

KADINLARIN ERKEN EMEKLİLİĞİ HANGİ DURUMLARDA OLACAK?

AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanıyor. Burada da, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı esnetilebilecek.

DÜZENLEMELER NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Çalışmalar tamamlandıktan sonra teklifler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Ardından Meclis'e sevk edilecek. Ekim ayından itibaren Meclis sürecinin başlamışı bekleniyor.

Kaynak: haber merkezi