Muş'ta lahana üretiminden 90 milyon liralık kaynak bekleniyor. Türkiye’de ekilebilir alanlara sahip bölgelerden Muş Ovası’nda hasadı revaçta olan lahana, ekonominin büyümesine kaktı sağlıyor. Türkiye’de ki en büyük ekim alanlarından olan Muş Ovası, lahana hasadı ile şehrin ekonomisine 90 milyon 365 bin liralık bir kaynak sağlanacağı bekleniyor. Çiftçilikle geçimini sürdüren Bağlar Mahallesi’nde ki üreticiler, sabahın ilk saatlerinde hasat için tarlaya gidiyor.
Öncelikli olarak; İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi şehirlere de hizmeti sağlanan lahana, kış aylarında yemeklere lezzet katan tatlardan biri oldu. Lahanadan yapılan yiyeceklerden Muş Çorti Aşı ve Çorti Turşusu Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret alarak tescillenmiş ürünler arasında yer almakta.
Muş İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, lahana üreticiliğinin Muş'un tarımsal faaliyetlerinde katkı sağladığını belirtti. Gün, hasattan elde edilecek olan kaynağın yaklaşık olarak 90 milyon 365 bin lira olacağını ifade etti. Müdür Gün,“ Beyaz lahana, Muş'un ekosistemine uygun olan ürünlerden biridir. Yıllardan beridir üreticilerimizin ürettiği lahanalar, Muş’ta ve çevre illerden rağbet görmekte. Muş’un simgesi haline gelen ürünlerden biri olduğu için katma değeri yüksek olan bir üründür. Muş, 4 farkl coğrafi işaret almış, bunların 2 tanesi ise beyaz lahanadan yapılan Çorti Aşı ve Çorti Turşusudur. 2022 yılında 2 bin 850 dekarlık alanda lahana yetiştiriciliği yapılırken bu alanda 9 bin 965 ton civarında ürün elde edilmişti. Bu çerçevede, 2023 yılında 5 bin 194 dekarlık bir alanda 18 bin 73 ton ürün bekliyoruz. Lahana hasadından Muş'a yaklaşık 90 milyon 365 bin TL’lik bir kaynak olacağı beklenmekte” ifadelerine yer verdi.
Çiftçilerden Adnan Sönmez ise, “İlkbaharda ektiğimiz lahanalarımızı onuncu ay itibari ile hasadına başlıyoruz. Yaz döneminde altı kere su verdik. Tarlada tanesini 60 TL'den satarken kilosunu da 6 TL üzerinden satışa sunuyoruz. , Bitlis, Batman, Bingöl, Şınrka ve Elazığ gibi iller için lahana satışı yapmaktayız” dedi.