Jeoloji yüksek mühendisi olan Prof.Dr. Okan Tüysüze göre ise Erzincan İliç İlçesinde  meydana gelen göçük faciasının bulunduğu bölgenin aktif fay hattının üzerinde bulunduğunu,fayın uzunluğunun 35 kilometre olduğuna dikkat çekerek ,”6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır”uyarısında bulundu.

NTV'nin haberine göre, İliç’teki  maden faciasıyla ilgili bilim insanları çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tüysüz:” Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’nün altın madeninin diri fay hattının üzerine kurulduğu raporunda ortaya çıktığını fakat diri  fay madenle ilgili hazırlanan raporlarda görünmediğini iddia etti.”

Prof .Dr.Tüysüz  ise olası bir depremde hem maden işçilerinin hem de çevrenin zarar görebileceğine vurgu yaparak uyarılarda bulundu.

Erzincan’da öğrenciler yürüdü Erzincan’da öğrenciler yürüdü

Tüysüz, inşaya yönelik çalışmalarda 2006 yönetmeliğinin dikkate alınıp 2021 tarihindeki raporda bile eski verilerin kullanıldığını ifade etti. "Böylesine kritik bir madenin diri fay üzerinde yer alması ileride olabilecek depremlerde başka problemlere neden olabilir" diyen Tüysüz, "Bunun ciddiyetle araştırılması gerekir" ifadelerini kullandı.

"6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır" uyarısı

Tüysüz, olası bir depremde hem maden işçilerinin hem de çevrenin zarar görebileceğine vurgu yaptı.

Çöpler madeninin üzerinde Munzur Segmenti olarak bilinen bir fayın havuzunun aşağı yukarı 300 metre yakınından geçtiğini dile getiren Tüysüz, "Bu fayın uzunluğu 35 kilometredir. 35 kilometrelik bir fay da aşağı yukarı 6,5 büyüklüğünde bir deprem yaratır" açıklamasında bulundu.

Yaşanan toprak kaymasının deprem sırasında da meydana gelecebileceğinin altını çizen Tüysüz, "Burada siyanür havuz var. Bu havuzun yıkılmasına neden olabilir. Hem madene hem de çevreye zarar verebilir" dedi.

Kaynak: haber merkezi