Vantilatör konusunda dünyada önemli bir yere sahip Türkiye'de her yıl 5 milyon vantilatör üretiliyor ve her sezon bunun 4 milyonu satılıyor. Üretimin yüzde 20'si de ihraç ediliyor. Öksüz, züccaciye sektörü olarak üretimiyle ilgilendikleri ürün gruplarından birinin de vantilatörler olduğunu hatırlattı.

Yıllar içinde vantilatör modellerindeki değişiklikler ile ürün yelpazesinin genişlediğini belirten Öksüz, "Başta ayaklı vantilatörler olmak üzere, sanayi tipi vantilatörler, USB girişli bilgisayara takılan masa vantilatörleri, soğuk buharlı vantilatörler gibi çeşitler mevcut. Türkiye üretim konusunda da güçlü bir yapıya sahip" ifadelerini kullandı.

Piyasadaki vantilatörlerin yüzde 90'ının Türkiye menşeli olduğunu kaydeden Öksüz, "Geçtiğimiz yıla göre mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle satışlarımız 2 kat arttı. İspanya, İtalya, Almanya ve İngiltere'ye ihracatımız da hız kazandı. Bu sene ihracatın üretimdeki payı yüzde 50'lere kadar çıktı." bilgilerini verdi.

Vantilator Alirken Nelere Dikkat Edilmelidir Vantilator Satin Alma RehberiVantilator Alirken Nelere Dikkat Edilmelidir Vantilator Satin Alma RehberiVantilatör Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir vantilatör seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç temel faktör vardır. Bu faktörler aşağıdaki şekildedir:

  • Soğutmak istediğiniz odanın boyutuna göre model tercihleri
  • Hava debisi (50 m3 / 10 m²)
  • Daha fazla kullanıcı konforu için ek seçenekler

Konforu artırmak için ekstra özellikler aşağıdakileri içerir:

  • Gelişmiş soğutma performansı için buğulanma modu.
  • Başlangıç zaman ve modlarını ayarlamak için programlama.
  • Hava temizleme.
  • Havanın kurumasını durdurmak için nemlendirme.
  • Herhangi bir gürültüyü önlemek için sessiz mod.
  • Vantilatörü bir koltuğun rahatlığından kontrol edebilmeniz için uzaktan kumanda.
  • Bir Vantilatörde Olmasını İsteyeceğiniz Ekstra Özellikler

  • Elbette vantilatörler öncelikle havayı hareket ettirmek için tasarlanmıştır. Ancak bu günlerde bazı modeller buğulanma, nemlendirme veya hava temizleme modları gibi bir dizi ekstra özellik ve seçenek de sunar. Bu modların tümü, ortamı soğutmanın yanı sıra ortam havasını bir şekilde değiştirmek için tasarlanmıştır. Seçtiğiniz seçeneklere bağlı olarak, vantilatörünüz yaşam alanınızdaki havayı daha sağlıklı hale getirmek ve hatta astım gibi sağlıksal riskleri azaltmak için de çalışabilir.

    1. Buğulanma modu

    Buğulanma fanı, daha da fazla soğutma gücü için hava ile aynı anda basınçlı suyu serbest bırakır. Bu fanlar taşınabilir olabilir ve güneş şemsiyesi gibi yapılara da dahil edilebilir.

    2. Nemlendirme modu

    Nemlendirme moduna sahip bir vantilatör, hareket ederken havanın kurumasını önlemek için odanın nem seviyesini artırmaya yardımcı olabilir. Bu özellikle astım gibi solunum problemleri olanlar için faydalı olabilir.

    Doğanın Şifalı Hazinesi: Aloe Vera Doğanın Şifalı Hazinesi: Aloe Vera

    3. İyonlaştırma modu

    Formaldehit, elektromanyetik alanlar, pişirmeden kaynaklanan dumanlar, solventler ve toz gibi kirleticiler nedeniyle evlerde ve ofislerde iyi bir negatif ve pozitif iyon dengesinin nadiren bulunduğu söylenir. Bu fanlar,  havayı yeniden dengelemek için negatif iyonlarla yüklemeye çalışır.

    Sizin İçin Doğru Vantilatörü Nasıl Seçersiniz?

    Bir vantilatöre yatırım yapmadan önce kendinize aşağıdaki soruları sormanız gerekir:

    1. Fanı kullanacağınız oda ne kadar büyük?

    Fan seçiminiz, soğutmak istediğiniz oda tipine göre değişiklik gösterecektir.

    Ofis: Düşük güç çıkışına sahip küçük bir masa fanı, ofisinizde mükemmel şekilde çalışacaktır.

    Oturma odası veya geniş bir oda: Tavan vantilatörü sabit bir kurulum olarak iyi çalışabilirken, ayaklı vantilatör portatif bir seçenek olduğu için tüm odalar için ideal seçim olabilir.

    Yatak odası: Bir odayı nispeten sessiz bir şekilde soğutmak için bir kule fanı kullanılabilir.

    2. Ne tür bir hava akışına ihtiyacınız var?

    Bir vantilatörün gücüyle doğrudan bağlantılı olan hava akışı, dikkate alınması gereken bir diğer önemli parametredir. Temel olarak, fanınız ne kadar fazla güç üretebilirse, akış hızı o kadar yüksek olur ve bu, saatte metreküp (m3/h) veya dakikada metreküp (m3/dk) olarak belirtilir.

  • Küçük bir masa fanı için 15 m3/dk yeterli olacaktır.
  • 30 m2’lik bir oturma odasında daha etkili havalandırma için 150 m3/dk’ya kadar gidebilirsiniz.
  • Bir atölye için 350 ila 400 m3/dk arasında hareket edebilen endüstriyel fanlar bulabilirsiniz.
  • 3. Hangi seviyede gürültü ile başa çıkabilirim?

    Hangi tip vantilatör seçerseniz seçin, bir vantilatör her zaman biraz ses çıkarır. Aslında tamamen sessiz vantilatör diye bir şey yoktur. Burada ne tür bir gürültü seviyesiyle başa çıkabileceğinizi düşünmeniz önemlidir. Serin kalmak özellikle yaz aylarında harikadır, fakat sizi rahatsız hissettirecek bir gürültü ile gelmezse…

    Örneğin, yatak odanızı soğutmayı planlıyorsanız, piyasadaki en sessiz modeller olduğundan kule vantilatör almanız gerekir. Bununla birlikte, kule vantilatörün gürültü seviyesi de modeller arasında farklılık gösterir, bu nedenle ürün özelliklerini dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. 

    Gürültü seviyesi desibel (dB) cinsinden ölçülür. Vantilatörü nereye kurarsanız kurun, gürültü seviyesi 60 dB’ye ulaştığında, onunla yaşamanın oldukça imkansız olacağını unutmayın.

Editör: Haber Merkezi - SK