Erzincan’da mesleğinde  40 yılı devirmiş öğretmenler, konakta ağırlandı Erzincan’da mesleğinde  40 yılı devirmiş öğretmenler, konakta ağırlandı

Üniversite tercihlerini yapacak olan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Sefa Eğitim Kurumları Kurucusu İsmail  Sefa Tapanoğlu şu ifadelerde bulundu.

Tapanoğlu: “Eğitim öğretim hayatı  şuan her öğrenci için çok önemli. Burada 12 yıllık eğitimin bitiş noktasında öğrencilerin hayatı için verecekleri en önemli karar üniversite, bölüm hatta şehirdir.Maalesef şu an karşılaştığımız durumda öğrenciler ve velilerde şöyle bir yaklaşım oluyor. Aldıkları puana göre yer ölüm ve il  seçiyorlar. O yüzden Bizim burada öncelikli tavsiyemiz puana göre bölüm değil de öğrencimizin kimliğine, kişiliğine ne uyuyorsa ona uygun bölüm seçmeleri gerekiyor. Tabii her anne baba ister ki çocuğu okusun iş bulsun, para kazansın, hayatını ikame ettirsin. Ama burada iş bulmak artık kamunun kamu düşünceleri veya direkt memuriyet düşünerek yapılan tercihler doğru tercihler değildir. Burada yapılması gereken çocuğun kimliğini hangi bölüm uygun ve Türkiye'nin geleceğini hangi bölümler daha avantajlı onarmak gerekiyor. Şu anki tabloda Türkiye'de üretime yönelik, teknolojiye yönelik bölümler biraz daha avantaj. Kısmen yakın zaman içerisinde sağlık bölümleri biraz avantaj görülüyor. Ama onun haricindeki Sayın Bakanımız da açıkladı. Şuan devlet alımları Sağlık Bakanlığı haricinde kısıtlandı. O yüzden öğrenciler meslekleri seçerken devlette iş bulurum kısmında değil de hangi meslekte başarılı olurum ve özel sektörde kendime nasıl yatırım sağlarım? Nasıl iş bulabilirim gibisinden düşünmeleri  onlar açısından daha sağlıklı olacaktır.

B urada şehrin potansiyelini, ülkenin potansiyelini de dikkate almaları gerekiyor. Ailevi durumları, geçim kaynaklarının hepsini hesap etmeleri gerekiyor. Çünkü artık yurt maliyetleri, konaklama, yeme, içme maliyetleri çok yüksek. Doğal olarak veliler çocukların gönderdikleri illerde bu tarz durumlarda araştırmaları gerekiyor. Çünkü bazı illerde yurt sorunu ortaya çıkabiliyor. Bazı illerde geçim çok pahalı olabiliyor. Kısmen biz bunları yaşadık.

Yani İstanbul'da TIP kazanmış bir öğrencimizi, mesela İstanbul'a gönderemedik. Çünkü ailesinin onu orada okutma imkanı çok fazla yoktu. O yüzden risk almak yerine daha okuyabileceği ve başarılı olabileceği bir il tercih ettik. Bu da öğrencimizin bölümünü rahatça bitirmesini sağlayacaktır. O yüzden burada basamak, basamak gidersek önceliğimiz bireysel olarak, öğrencinin kimliğine uygun ve kötü haller. Bunları bir kere araştırmak lazım. Benden hemşire olur mu? Benden doktor olur mu? Benden mühendis olur mu? Benden öğretmen olur mu? Ben hangisinde daha başarılı olurum hangisine kendimi daha iyi ifade ederim önce kimliğine uygun meslekleri belirlemesi lazım. Seçenekleri oluşturacaklar. Daha sonra bu bölümlerden hangileri hangi üniversitelerde var? Çünkü burada belli mesleklerde üniversitede çok önemli. Yani eğer ki ben mühendislik düşünüyorsam Yıldız Teknik Üniversitesi işte Boğaziçi Üniversitesi ÜTÜ bazı bölümlerde bu üniversiteler önemli üniversiteler oluyor. Ama şahsen öğretmenlik okuyacak bir arkadaşımız için Erzincancan, Erzurum, Bayburt, Ankara çok fazla bir şey değiştirmeyecektir. O yüzden yine kendine uygun mekteplerden Hangisi hangi ilde okunmalı? Buna bakmaları lazım. Üniversiteler akademik kadrosuna bakması gerekiyor. Özellikle dediğim gibi mühendislik bölümlerinde akademik kadro çok önemlidir. İyi eğitim almaları onların gelecekte başarılı olup olmalarını sağlayacaktır. Üçüncü basamakta da kadroyu üniversiteyi bölümü belirledikten sonra dediğim gibi il şartlarına bakmaları lazım. Hangi ilde daha rahat okurum? Yurt sorunu yaşamam, geçiş sıkıntısı yaşamam. Bu aşamaya bakmaları gerekiyor. Eğer ki bu kriterlere uyduramadıkları takdirde, ya bana şu bölümler geliyor, şu iyi geliyor, sırf puanıma uygun bir tercih yapayım kısmı yapacakları en büyük hatadır. Çünkü şunu çok fazla yaşıyoruz.  Türkiye'de şu an bilinen bir gerçek var. Binlerce üniversiteli mezunu işsiz arkadaşımız var. O yüzden burada üniversite mezunu olmanın yeterli olmadığını bilmeleri gerekiyor ve üniversite okuduktan sonra işsiz kalmak, üniversite okumadan önce bir yıl daha hazırlanmaktan daha zor O yüzden bunun yerine kendilerinin puanlarına göre gelen bölümleri tercih etmek yerine kendilerine uygun hedefi belirleyip ben bu hedefe ulaşana kadar hazırlanacağım deyip bu hedefi ulaşmak için elinden gelen tüm gayreti göstermelerini tavsiye ediyorum.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi - A