Prof. Dr. Okan Tüysüz, 1939 yılında Erzincan'da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak, Yedisu Fayı'nın benzer bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

Tüysüz, "Yedisu Fayı, kırılması durumunda 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay. Kuzey Anadolu Fayı üzerindeki bu tür parçalar yaklaşık 250-300 yılda bir kırılıyor. Bu fay, 1784'te kırıldığına göre 232 yıldır büyük bir deprem üretmemiş durumda. Yedisu Fayı, sismik bir boşluk olarak değerlendiriliyor ve bu nedenle dikkatli olunması gereken bir bölge" şeklinde konuştu.

Tüysüz, 4.8 büyüklüğündeki depremin sığ bir deprem olduğunu ve 1949'da Kargapazarı'nda meydana gelen fay kırılmasıyla ilişkili olabileceğini belirtti.

Sarıgül,  CHP  lideri Özel’e; “Erzincan’a girmek yok efendim” Sarıgül,  CHP  lideri Özel’e; “Erzincan’a girmek yok efendim”

Yedisu Fayı'nın tehlikesinin sürdüğünü vurgulayan Tüysüz, NTV'ye yaptığı açıklamada bu depremin uyarıcı bir nitelik taşıdığını ve bölgenin sıkışmakta olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Yurdun en önemli depremlerini yaratan, dünyanın en önemli faylarından birisi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı'na dikkat çeken Tüysüz, "1600 kilometre boyunda bir fay ve ülkemiz tarihindeki en büyük depremleri yaratmış bir fay. 1939'da Erzincan'da 7,9 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. 360 kilometre boyunda bir fay kırılmıştı o zaman. Arkasından 1992'de bir deprem oldu 6,7 veya 6,8." dedi.

1992 depremiyle birlikte Karlıova arasındaki bir parçanın kırılmadığının ortaya çıktığını işaret eden Tüysüz, "Yedisu Fayı olarak tanımladığımız, kırıldığı zaman 7,2 büyüklüğünde deprem üretmesini beklenen bir fay. Kuzey Anadolu Fayı'ndaki bu tür parçalar aşağı yukarı 250 - 300 yılda bir kırılıyor. Bu da 1784'te kırıldığına göre 232 yıldır önemli bir deprem üretmemiş bir faydan bahsediyoruz." diye konuştu.

"Yedisu Fayı bir sismik boşluk olarak değerlendiriliyor. Özellikle 2001 ve 2003'teki Karlıova depremlerinden bu yana çok üzerinde durduğum faylardan birisi." diye konuşan Tüysüz; Erzincan, Erzurum, Tunceli ve yöredeki diğer illeri ciddi anlamda etkileyebilecek bir fay olduğuna dikkat çekti.

Tüysüz, "Bugün olan depreme baktığımızda bu fayın biraz daha güney doğusunda olduğunu yani doğrudan bu fayla ilgili olmadığını söyleyebiliriz. 4,8 büyüklüğünde bir deprem, sığ bir deprem. Bu depremin olduğu yerde de 1949'da Kargapazarı dediğimiz bir fay kırılmıştı. Bu deprem onun bir artçısı olarak veya buna bağlı faylardan birisinin kırılması olarak görülebilir." dedi.

Bugünkü depremin Yedisu Fayı ile ilgisinin olmadığına, onun komşusu olan bir fay olduğuna dile getiren Tüysüz, "Ama Yedisu Fayı'nın tehlikesi sürüyor, bu konuda dikkatli olmak gerekir. Tetikleme olabileceğini zannetmiyorum ama tabi bu bize bu bölgenin sıkışmakta olduğunu gösteriyor. O anlamda uyarıcı bir deprem olarak değerlendirilebilir." açıklamasında bulundu.

UZMANLAR UYARILARINI SÜRDÜRDÜ: BÜYÜK DEPREM BEKLİYORUZ

  • Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Geleceğe Hazırlanın

Yerbilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bingöl'deki depremi "gerinlik birikiminin belirtisi" olarak değerlendirdi. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Yedisu bölgesindeki sismik hareketliliğin büyük bir depreme zemin hazırlayabileceği uyarısında bulundu:

“Bingöl Yedisu M4,9, gerinlik birikiminin belirtisidir. Geleceğe hazırlanın.”

  • Prof. Dr. Naci Görür: Büyük Deprem Bekliyoruz

Prof. Dr. Naci Görür de benzer şekilde bölgedeki tehlikenin sürdüğünü ve büyük bir deprem beklentisinin devam ettiğini belirtti. Görür, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Dinarbey-Yedisu/Bingöl’de 4,9 deprem oldu. Büyük deprem beklediğimiz yer. Deprem KAF üzerinde. Hem KAF hem de NAF tarafında yüklenen bir bölge. Deprem dirençli kentler çalışmaları hızlanmalıdır.”

Yer Bilimcisi Prof. Dr. Naci Görür, daha önce Karlıova ile Erzincan arasının en çok endişe veren yer olduğunun da altını çizip Yedisu Fayı için uyarıda bulunmuştu.

Görür, "Yedisu Fayı 1790'da 7,2 deprem üretti. 250 sene geçti. Deprem tekekkürdür. Zaman doldu. Kırıldı, kırılacak. Karlıova, Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu Fay kesim noktası." diye konuşup deprem beklediklerini dile getirmişti.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin bölgeye enerji transfer ettiğine de dikkat çeken Görür, durumu "kritik" olarak değerlendirmiş, "Bingöl Karlıova-Göynük arası Karlıova-Erzincan arası deprem ile sınanacak ilk bölgeler arasında." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Haber Merkezi - SK