Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş , romatizmal hastalıklarda beslenmeye vurgu yaparak bu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Diyet , romatoid artrit (RA) veya diğer romatizmal rahatsızlıklar olarak da bilinen romatizmanın yönetiminde önem arz ediyor. Romatizmanın tam manasıyla tedavi edilmesin de belirli bir diyet olmasa da, iyi bir beslenme programıyla iltihaplanmayı azaltmaya,bulguları yönetmeye ve genel sağlık durumunu iyileşmesine olanak sağlayabilir.
Romatizma hastaları için dengeli beslenme planından bazı öneriler:
Anti-İnflamatuar Gıdalar: Anti-enflamatuar içeren gıdalarla başlamak gerekiyor.Bunlar romatizmanın önemli bir birleşeni olan enflamasyonu azaltmayı sağlayabilir.
Fazlasıyla meyve, sebze, tam tahıl, fındık, tohum, somon ve uskumru gibi yağlı balıkların tüketilmesi gerekiyor. Bu besinler antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olup, iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir.
Omega-3 Yağ Asitleri: Omega-3 yağ asitleri içeren besinleri diyet programınıza eklemeniz gerekiyor. Omega-3 vitaminini içerenler arasında balıklar (somon, alabalık, sardalya), keten tohumu, chia tohumu ve ceviz bulunuyor. Bu yağlı Omega-3'ler anti-enflamatuar özelliklere sahip olup ,eklem ağrısı ve sertliğini azaltmaya olanak sağlar.
Omega-6 Yağ Asitlerini sınırlamanız gerekiyor. İşlenmiş besinlerde ve çoğu bitkisel yağlarda bulunan Omega-6 Yağ asitleri, fazla tüketildiğinde iltihaplanmayı tetikleyebilir. Ayçiçek,mısır ve soya fasulyesi gibi yağların tüketimini azaltılması gerekiyor.
Zerdeçal ve Zencefil: Bu baharatlar anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olmak için körilere zerdeçal ve çay veya yemeklere zencefil eklemeyi düşünün.
Zerdeçal ve zencefil gibi baharatlar anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için enflamasyonu azaltmaya yardımcı olan körilere zerdeçal ile çay , yemeklere ise zencefil eklemek daha sağlıklı olacak.
İşlenmiş gıdalar olan şekerli atıştırmalıklar, kızarmış yiyecekler ve fast food gibi fazla miktarda işlenmiş yiyecekler iltihaplanmaya katkıda bulunabilir, diyetinizde sınırlandırılmanız gerekiyor.
Yapay tatlandırıcılar yani fazla şeker iltihaplanmayı arttıracağından şekerli içecek, şekerleme ve tatlı tüketimini düşürmekte faydası var. Şeker ve yapay tatlandırıcılar bazı bireylerde iltihaplanma üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir.
Su tüketimi eklem sağlığı için oldukça önem arz ediyor. eklemlerin yağlanmasının korunmasında doğru hidrasyon, yardımcı olabilirken, romatizması bulunan kişilerde gut atakları riskini azaltıyor.
Gıda açısından fazla besinler içeren dengeli bir diyet oluşturulması gerekiyor. Sağlığınız için dengeli diyet programı çok çeşitli vitamin ve mineralleri almanızı sağlar.
Aşırı kilo eklemlerinize baskı uygulayarak semptomları daha da kötüleştirebilir. Aşırı vücut ağırlığınız varsa egzersiz ve diyetle birlikte kilo vermek , eklemler üzerinde ağırlığı azaltır.
Dengeli diyet değişikliklerinin hem rahatlama sağlayabileceğini ve etkinliklerinde kişiden kişiye değişebiliyor.