Ardı ardına gelen zamların ardından benzin ve motorin fiyatları 36 lirayı aşarak rekor seviyelere ulaştı. OPEC+ ülkelerinin üretim kesintileri nedeniyle petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya gibi önde gelen üreticilerin arzı daha da kısma sözü vermesinin etkisiyle Nisan ortasından bu yana en yüksek seviyelerini gördü. Brent ham petrol vadeli işlemleri Asya seansında 25 sentlik artışla varil başına 86,49 dolara yükseldi. ABD Batı Teksas (WTI) tipi ham petrol ise %0,3 artarak varil başına 83,05 dolara çıktı. Her iki petrol kontratı da geçen hafta altıncı haftalık kazancını elde ederek Aralık 2021'den Ocak 2022'ye kadar olan en uzun kazanç serisini yakaladı.

Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan bedellerinin garantörüdür Erkılınç: Kurumumuz resmî ilan bedellerinin garantörüdür

Son dönemdeki fiyat artışlarını destekleyen faktörler arasında ABD'nin faiz artırım hızını düşüreceği beklentisi, OPEC+ ülkelerinin üretim kesintisi ve Çin gibi büyük ham petrol ithalatçılarından gelen teşvik umutları yer alıyor. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük ihracatçısı olarak günlük 1 milyon varillik üretim kesintisini Eylül sonuna kadar sürdüreceğini ve bu kesintinin süresinin uzatılabileceğini veya derinleştirilebileceğini açıkladı. Krallık Eylül ayında günlük yaklaşık 9 milyon varil üretim yapacak.

Akaryakıt fiyatları, döviz kuru ve uluslararası petrol fiyatlarındaki değişikliklere göre belirleniyor. Son günlerde 27 lira seviyesinin yakınında seyreden dolar kurunun yüksek seyretmesi ve Brent petrolünün varil başına 86 doları aşarak son dört ayın en yüksek seviyelerine ulaşması, akaryakıt fiyatlarında yeni zamların gelebileceğine işaret ediyor. Eğer petrol ve döviz kurlarında herhangi bir değişiklik olmazsa, önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatlarında yeni artışlar bekleniyor.