Erzincan'da minik adımlar polis ile beraber teknolojinin peşinde Erzincan'da minik adımlar polis ile beraber teknolojinin peşinde

Hibrit tesisler ile ilgili ülkemizde geçerli mevzuat çerçevesinde mevcut santral alanlarında gerçekleştirebileceği güneş enerjisi (GES) projelerinin fizibilite çalışmalarına odaklanan Akenerji, uygun alanlarda yardımcı kapasite sağlayacak GES kurulumları yapmaya devam ediyor.

Çek Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren CEZ Grubu ile Akkök Holding'in yarı yarıya stratejik ortaklığı bulunan Akenerji'nin karbon salımı düşük kaynaklardan biri olan doğalgazın yanı sıra hidroelektrik, rüzgar, güneş ve biokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten toplam 11 santrali mevcut. Platinonline.com’un haberine göre, Akenerji, düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecinde yenilebilir kaynakların en iyi şekilde kullanımını sağlayarak sektörü yönlendiren öncü şirket olmaya odaklandı. 2009 yılından bu yana kademeli olarak devreye aldıkları rüzgar ve hidroelektrik santralleri ile toplamda 320 MW'lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaştıklarını dile getiren Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, "Halihazırda hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde mevcut santral alanlarımızda gerçekleştirebileceğimiz güneş enerjisi (GES) projelerinin fizibilite çalışmalarına odaklandık" diyor.

KEMAH HES İLE YILDA 560 GWH ELEKTRİK ÜRETECEK

Kemah Hes Yatırım (2)

Proje çalışmaları için düğmeye basılan ve Erzincan’ın Kemah ilçesinden kurulacak olan HES ile ilgili konuşan Akenerji Genel Müdürü Gençer, Kemah Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin ise öncelikleri arasında yer aldığını vurguluyor. Gençer, "Erzincan'da bulunan ve Türkiye'nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük barajlı HES'lerinden biri olan bu proje tamamlandığında, 198 MW'lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560 GWh elektrik üretecek. Bununla beraber hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde, kapasite kiralama iş modeli ile Konya 5ER Biyokütle Santrali için aldığımız 8.1 MW GES yardımcı kaynak kapasitesinin montajını kısa süre önce tamamladık. Kabul işlemleri devam ediyor. Bu yıl içinde bu hibrit tesisi devreye almayı planlıyoruz" diyor.

"Erzincan'da yer alan ve Türkiye'nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük barajlı HES'lerinden biri olan Kemah HES projesi tamamlandığında, 198 MW'lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560 GWh elektrik üretecek"

Ayrıca Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ve Burç Bendi HES gibi mevcut santral alanlarında gerçekleştirebilecekleri öbür hibrit projelere odaklandıklarını kaydeden Gençer, şöyle devam ediyor: "Akenerji olarak uygun olan santral sahalarımızda GES yatırımlarına devam edeceğiz. Akiş Gayrimenkul ile Akasya ve Akbatı AVM'lerin çatı alanlarında kurulmak üzere 2022 yılında imzaladığımız Güneş Elektrik Santrali anlaşması kapsamında GES kurulumunu da gerçekleştirdik. Bu tesislerin enerji yönetimini Esco modeli çerçevesinde sürdüreceğiz. Böylece paydaşlarımızın enerji maliyetlerinin ve karbon ayak izlerinin azaltılmasına katkı sağlayacağız. Diğer yandan Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki 28.2 MW'lık Ayyıldız Rüzgar Santralimiz için 6.2 MW'lık ilave kapasite artışı izni alarak toplam 34.4 MW'lık lisanslama yaptık."

Editör: Haber Merkezi - SK