Anagold Genel Müdürü Cengiz Demirci, Muharrem Sarıkaya’nın sorularını yanıtladı. Erzincan’daki yatırımlardan altın süreçlerine, kazadan iş güvenliği anlayışlarına kadar birçok konu hakkında konuşan Demirci şunları söyledi:

3 Milyar Dolarlık Yatırım Yaptık, 94 Ton Altın Çıkardık​

Bugüne kadar Türkiye’de 3 Milyar Dolarlık bir yatırım yaptık. Toplam 94 ton altın çıkardık. Bunların tamamı kanunda belirtildiği gibi Merkez Bankasına satılmıştır.

Altınlar Kanada’ya veya Amerika’ya Götürülmüyor

Muharrem Sarıkaya’nın “Altınlar Kanada’ya veya Amerika’ya götürülüyor mu?” sorusu üzerine ise; “Öyle bir mekanizma yok. Üretim yaptığınızda zaten saf elde etmiyorsunuz, bu ürünü önce İstanbul Altın Rafinerisi’ne satıyorsunuz, daha sonra saf altın olarak Merkez Bankası'na satılıyor. Merkez Bankası TL olarak satın alıyor.” dedi.

4, Milyar Dolarlık Üretim Yaptık: Biz 438 Milyon Dolar kazandık. Devlete ödediğimiz vergiler ise 505 Milyon Dolar seviyesinde

Konuşmasına devam eden Demirci şunları söyledi:

Bugüne kadar Türkiye’de 4,6 Milyar Dolarlık Üretim Yaptık. Bu 4,6 Milyar sonunda biz 438 Milyon Dolar kazandık. Devlete ödediğimiz vergiler ise 505 Milyon Dolar seviyesinde. Bunun dışında ise yaklaşık 4 Milyar Dolar da işletme giderleri olarak ülke ekonomisine katkı sağlamıştır.

Önümüzdeki 10 yılda ülkemizin potansiyeline inanıyoruz. 3-5 yıl aralığında 1,5 Milyar Dolar, önümüzdeki 15 yılda da 7 Milyar Dolar yatırım planımız var.

Bölgedeki maden faaliyeti ne zaman hayata geçirilebilir? Süreç hangi aşamada? sorusu üzerine Demirci, “Bu süreçte en üst düzeyde iş güvenliğini yeni bir bakış açısıyla çalışmalarımıza yansıtmaya çalışıyoruz. Kamu kuruluşları ve bağımsız denetçilerin bu süreçte kayda aldığı toprak ve su numuneleri gibi numuneler var. Bugüne kadar kirlilik ile ilgili herhangi bir durumla karşı karşıya kalmadık. Tesislerimizde bazı açıklar olabilir mi diye kendimizi kontrol ediyoruz. Bu değerlendirmeleri tamamlamak üzereyiz. Sabırlı Vadisi’ni temizleme çalışmalarımız sona erince tamamıyla açılabilecek durumda olacağız. Kamu Kurumlarının ve Bakanlıkların vereceği karara göre hareket edeceğiz dedi.

Üniversitelerin kaza raporları hakkında da konuşan Demirci şunları söyledi: Yıldız Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı rapor teknik dizayn hatası üzerine. Ankara Üniversitesi’nin raporu ise Fırat’ın kirlenmesi ile ilgili başlıkları kapsıyor. 1000’in üzerinde numune alındı. Bu numune incelemelerinde toprak, yer altı ve yer üstü suyu numunlerinde ve toz ölçümlerinde bölgede herhangi bir kirlilik olmadığını ortaya koyuyor raporlar.”

Türkiye’deki Siyanürün Sadece %4’ünü Madencilik Kullanıyor

Toplumda siyanür konusunda toplumun haklı bir hassaslaşması olduğunu dile getiren Demirci, Türkiye’deki siyanürün sadece %4’ünün madencilikte kullanıldığını %96’sının ise diğer alanlarda kullanıldığını belirtti. Türkiye Madencilik Endüstrisi siyanür kullanımı konusunda çok hassas. Uluslararası Siyanür Kodu ile tanımlanan sistem üzerinde çok ciddi çalışmalar yapan bir sektörümüz var dedi.

Altın Madeninden sonra Erzincan İliç’teki değişime değinilen program, İliç Belediye Başkanı’nın maden hakkındaki yorumları ve bölge halkının yorumlarıyla son buldu.

Erzincan-Tunceli Karayoluna dikkat!!! Erzincan-Tunceli Karayoluna dikkat!!!

Kaynak: madenplatformu.com

Editör: Haber Merkezi - SK