Değişik pişirme yöntemleriyle kullanılan bamya tohumu soteleme, haşlama, kavurma ve çorbaların içine eklenerek tüketiliyor. Her türlü yemeklere lezzet katan bamya tohumunun sağlığa faydalı etkileri bulunuyor.

Vitamin deposu

Lif, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar gibi besleyici bileşenleri içeren bamya tohumu sağlık problemlerine karşı etkili olur. İçerisindeki demir, magnezyum, fosfor, çinko, potasyum ve B vitaminleri, vücudun ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Bağırsak sağlığını destekliyor

Lif bakımından zengin olan bamya tohumları, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kabızlığı önleyerek bağırsak hareketliliğini artırır. Böylece bağırsak sağlığını iyileştirmede etkili bir rol üstlenir.

bamya tohumu 2

Hastalıklara karşı koruyucu

İçerdiği antioksidanlar vücudu serbest radikallerden koruyarak zararlı maddelerin hasarlarını azaltır. Aynı zamanda yaşlanma hızını yavaşlattığı, hastalıklara karşı koruduğu söyleniyor.

Kan şekerini dengeliyor

Yapılan bazı araştırmalarda bamya tohumlarının kan şekerini dengelemede etkili olduğu görüldü. Özellikle tip 2 diyabet rahatsızlığındaki kan şekerini kontrol edebildiği belirtiliyor. Ani acıkmaları önlemek, kan şekerinden kaynaklı sorun riskini azaltmak için bamya tohumu tüketebilirsiniz.

Kilo kontrolü sağlıyor

Yüksek lif içeriği sayesinde bamya tohumlarını düzenli bir şekilde tüketmek kilo kontrolü sağlayabilir. Uzun süre tokluk hissi yaratarak iştah kontrolü sağlamada da etkili olur. Lif, sindirilemeyen bir madde olduğu için ekstra enerji vermeyebilir. Ancak tokluk hissine yardımcı olur.

Kolesterolü düzenler

Bamya tohumları, kolesterol düzeylerini düzenleme potansiyeline sahiptir. Lif ve antioksidan içeriği, kolesterolü kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir. Kolesterolü düşüren bamya tohumu, maddelerin emilimi yerine dışarı atılmasını sağlar. Sindirim dostu olan bu tohum, kolesterol seviyesinin dengelenmesine yol açar.

Nasıl tüketilmeli?

Taze veya kurutulmuş bamya tohumlarını yemeklere ekleyebilirsiniz. Soteleme, haşlama veya kavurma yöntemleriyle pişirerek yemeklere lezzet katabilirsiniz. Özellikle etli yemekler, sebzeli yemekler veya pilav gibi tariflerde kullanabilirsiniz.

Dikkat! Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin kapsamı genişletildi Dikkat! Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin kapsamı genişletildi

Bamyanın tohumu da şifalı Ne şeker ne de kolesterol bırakıyor, çay yapıp içen var

Tohumları kurutarak bir çay da hazırlayabilirsiniz. Kurutulmuş tohumları kaynar suya ekleyip demleyerek bamya tohumu çayı elde edebilirsiniz. Bu çay, lif içeriğiyle sindirimi destekleyecektir.

Bamyanın tohumu da şifalı Ne şeker ne de kolesterol bırakıyor, çay yapıp içen var

Taze bamya tohumlarını salatalara ekleyerek lezzetli hale dönüştürülebilir. Tohumları doğrudan salataya ekleyebilir veya önceden haşlayarak kullanabilirsiniz.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ