Bebeklerde ek gıda, bebeklerin sadece anne sütü veya mamayla beslenmeleridir.
Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş, bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi hakkında bilgiler verdi.
Yaklaşık altıncı aydan sonra katı gıdaları tüketmeye başlama dönemidir. Bu zaman dilimine "ek besin dönemi" veya "katı gıda dönemi" denir. Bebekler altıncı ay civarında ek gıdalara ihtiyaç duymaya başlıyor. Ek gıdalar, bebeğin artan besin ihtiyaçlarını karşılaması ve yeni tatları öğrenmesini sağlamak ve besin çeşitliliğini artırmak için oldukça önemlidir. Ek gıdalar, bebeğin sindirim sistemi, motor becerileri ve yeme alışkanlıkları üzerinde de olumlu etkilere sahip olur.
Ek gıda dönemi başlanıldığında, bebeklere önce tek bir katı gıda tanıtılması öneriliyor. yeni bir gıda eklenmeden önce her bir gıda tek başına denemek gerekiyor. Bebekler için başlangıç ek gıdaları genellikle şunlardır:
*Pürelenmiş veya ezilmiş sebzeler: Havuç, patates, kabak gibi sebzeler püre haline getirilip, ezilerek verilmesi gerekiyor.
*Meyve püreleri: Elma, muz, armut gibi yumuşak meyveler püre haline getirilip,ezilerek verilmesi gerekiyor.
*Tahıllar: Yulaf, pirinç veya arpa gibi bebek tahılları, süt veya formülle karıştırılıp, verilir.
*Yoğurt ve süzme peynir: İyi tolere edilerek ve düşük alerjen olan yoğurt ya da süzme peynir, bebeklere protein ve kalsiyum sağlıyor.
Ek gıda dönemi, bebeğin hazır olduğu zamanda, sindirim sistemi gelişimine ayrıca bebeğin gösterdiği belirtilere dayanarak başlanması gerekiyor. Ek gıdalara başlamadan önce bir sağlık uzmanı ya da pediatriste danışmak oldukça önemlidir.