Biberiye çayı, lezzetli ve sağlıklı bir içecektir. Biberiye bitkisi, Akdeniz mutfağının olmazsa olmaz baharatlarından birisidir. Yaprakları dökülmeyen, çam ağacını andıran biberiye ayrıca nanenin de ait olduğu bir bitki ailesi içerisinde yer alıyor. Biberiye çayı, taze ya da kurutulmuş biberiye yapraklarından kolayca hazırlanıyor.
Biberiye çayının bilinmeyen faydaları:
Biberiye çayı, sindirim sistemini düzenliyor. Mide asiditesini azaltarak, hazımsızlık, gaz ve şişkinlik gibi sorunları gideriyor. Bağırsak hareketlerini artırarak, kabızlığı önlüyor. Besin emilimini iyileştiriyor.
Biberiye çayı, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. İçerisinde bulunan antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Serbest radikallerle savaşarak hücreleri koruyor. Enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı direnci artırıyor. İltihap karşıtı özellikleri bulunuyor.
Biberiye çayı, hafızayı ve konsantrasyonu geliştiriyor. Beyin fonksiyonlarını destekliyor. Baş ağrısı, migren ve stresi azaltıyor. Kokusuyla bile etkili olduğu biliniyor. Biberiye çayının buharı solunduğunda solunum yollarını açtığından, burun tıkanıklığı ya da sinüzit gibi sorunlara iyi geliyor.
Biberiye çayı, kan dolaşımını hızlandırarak, kalp ve damar sağlığını koruyor. Kalp krizi, felç ve yüksek tansiyon riskini azaltıyor. Kan şekerini düzenliyor. Şeker hastalığına karşı yararlıdır.
Biberiye çayı, cilt sağlığını iyileştiriyor. Cildi temizleyerek, sivilce ve akne oluşumunu önlüyor. Ciltteki yara ve tahrişleri iyileştiriyor. Cilt yaşlanmasını geciktiriyor. Saç sağlığını da olumlu etkiliyor. Saç dökülmesini önleyerek, saçları besleyip ve parlaklık veriyor.
Biberiye çayı, detoks etkisi bulunuyor. Ödem atarak, idrarı söktürüyor. Böbrek ve safra kesesi sağlığını destekliyor. Safra taşı oluşumunu engelliyor. Karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor.
Adet düzensizliği ve ağrılarına iyi geliyor. Üreme sağlığını koruyor. Hormon dengesini sağlıyor. Kadınlarda yumurtlama, erkeklerde sperm kalitesini artırıyor.
Biberiye çayı, bu faydaları sayesinde tercih edilebilir. Yalnız, biberiye çayının da bazı yan etkileri ve zararları olabiliyor. Özellikle hamileler, emzirenler, alerjisi olanlar, tansiyon ve şeker ilacı kullananlar biberiye çayı içmeden önce bir uzmana danışmalıdırlar. Biberiye çayı, günde 2-3 bardaktan fazla tüketilmemesi gerekiyor. Aşırı tüketimde; mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, alerjik reaksiyonlar, kanama ve düşük riski gibi sorunlara yol açıyor.
BİBERİYE ÇAYI, NASIL HAZIRLANIR?
Biberiye çayı yapmak için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş ya da 2 tatlı kaşığı taze biberiye yaprağı olması gerekiyor. Biberiye yaprakları bir bardak kaynar suya atılarak, 5-10 dakika demleyin. Süzüldükten sonra bal, limon veya tarçın gibi tatlandırıcılar ekleyin. Biberiye çayı, sabah ya da akşam tüketilebilir. Ancak uykusuzluk yapabileceği için gece geç saatlerde tüketmeyin. Biberiye çayı, yemeklerden önce ya da sonra tüketin. Sindirimi kolaylaştırmak için yemeklerden sonra, iştahı azaltmak için yemeklerden önce tüketmek gerekiyor.