Doğanın canlanmasını ve baharın gelişini temsil eden Pembe Ay'ın astrolojik ve manevi anlamları da bir hayli derin. Peki, Pembe Ay gerçekten de pembe mi görünüyor? Pembe Ay ne zaman görülecek? 

Nisan ayında gerçekleşen ilkbaharın ilk dolunayına 'Pink Moon' denir. Bu çok özel dolunay, 2025 yılında Türkiye'de ilk kez 12 Nisan'ı 13 Nisan'a bağlayan gece yani bu gece görünecek. 12 Nisan gecesinden itibaren gökyüzünde tüm ihtişamı ile yerini alacak olan dolunay, 13 Nisan sabahına dek izlenebilecek. Öte yandan Pembe Ay, 13 Nisan gece yarısında da parlak bir şekilde görülebilir. 

Pembe Ay Türkiye'de Görülebilecek mi?

Hava koşullarının uygun olduğu bölgelerimizde Pembe Dolunay, gözle görülebilecek. Gökyüzünün açık olduğu, ışıktan uzak yerlerde göğe bakmayı unutmayın.

Pembe Ay Nedir?

Kuzey Yarımküre'de ilkbaharın habercisi olarak görülür Pembe Dolunay. Aynı zamanda doğanın uyanışını simgeler ve çeşitli inanışlarda farklı anlamlara da sahiptir.

Süper Ay, Pembe ay olarak biliniyor. İsmi renginden dolayı değildir, erkenden açan yabani bahar çiçeğinden geliyor. Bahar çiçeğinin adı phlox subulata olarak bilinir ve Türkçesi Alev Çiçeğidir.

Pembe aya süper ay adı da verilmektedir. Süper Ay adı verilen gök olayı, Ay’ın yörüngesi Dünya’ya en yakın konumda olduğunda ve Ay, dolunay evresindeyken oluşuyor. Ay, normalden yüzde 7 daha büyük ve yüzde 15 daha parlak bir şekilde görünüyor. Bu sebeple de pembe ay ya da süper ay deniliyor.

Pembe Ay 1

Gerçekleştiği burç aksına göre, her yıl farklı bir anlamda da yorumlansa da genel olarak olumlu anlamlar ve enerjilerle doludur. 

Gelelim, astrolojik boyutuna. Terazi burcunda gerçekleşecek olan Dolunay sırasında; Güneş Koç burcunda, Ay Terazi burcunda Mars ise Yengeç burcunda olacak. Bu arada Güneş ile karşıt açıdaki Chiron'u da düşününce gökyüzü bize bir şeyler anlatmak istiyor gibi. 

Doğa uyanırken, bu yıl ilkbahar ekinoksundaki ilk dolunay dünyaya 'Ben' yerine 'Biz' olmayı da hatırlatmak istiyor. 

Ay Gerçekten Pembe mi Görünecek? 

Pembe Ay denilmesinin nedeni rengi değil! Yani hayır, dolunay pembe renkte görünmeyecek. Zira dolunayın pembe renkte görünmesi bir hayli nadir bir durum olmakla birlikte bazı atmosfer koşulları ile ilişkilidir. Ay'ın düşük konumda olmalı, puslu ve tozlu haba bu etkenlerden bazılarıdır. Ancak Pembe Ay'ın hikayesi bambaşka.

Neden Pembe Dolunay Deniyor?

Aslında geleneksel bir isimdir Pembe Ay, Kuzey Yarımküre'deki mevsim geçişini ve doğanın uyanışını temsil ettiği için almıştır bu adı. Çünkü bu dönemde doğada ilk açan yabani çiçek olan 'Phlox Subulata'dan alır adını. 

Amerika’daki eski çiftçi takvimlerinden (Farmer’s Almanac) gelen bu ad, pembe flox çiçekleri olarak da bilinen güzeller güzeli çiçekler nedeniyle şiirsel bir anlam da kazanır.

Editör: Haber Merkezi - SK