Son zamanlarda artan uyuz vakalarında artışla birlikte, uzmanlar peş peşe uyarılarda bulunmaya başladılar. Uyuz hastalığının, kabinlerde denenen kıyafetlerden de bulaşabileceğini belirten uzmanlar, kıyafet temizliğine de dikkat çekiyor.
Uyuz, insan derisini etkileyen bulaşıcı bir cilt hastalığıdır. Sarcoptes scabiei adı verilen bir parazitin derinin üst katmana yerleşmesi sonucu oluşur. Bu parazit, insan derisinde özellikle gece etkinlik gösterir ve kaşıntı, kızarıklık ve döküntüler gibi belirtilere neden olabilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren ve oldukça bulaşıcı olan bir hastalıktır. Dünya çapında oldukça sık görülen bu hastalığın uzmanlar tarafından araştırılmakta.
Uyuz belirtileri nelerdir?
Uyuz hastalığının belirtileri genellikle enfeksiyonun ortaya çıkmasından sonra 2 - 6 hafta arasında ortaya çıkar. Başlıca belirtiler arasında şunlar bulunur:
Şiddetli kaşıntı, özellikle gece artan bir şekilde hissedilir.
Küçük kırmızı lekeler veya kabarcıklar, sıklıkla cildin kıvrımlarında (örneğin el bileği, parmak araları, dirsek içi, koltuk altı, göbek çevresi ) görülür.
Tüneller şeklinde izleyen parazitin siyah nokta benzeri oluşumların olması,
Sıcak suyla yapılan duş sonrası artan kaşıntı,
Ciltte kabuklanma ve dökülme şeklinde görülür ve kişinin hayatında bir tehlike oluşturmasa da hayat standartlarını ve kalitesini düşürmektedir.
Uyuz hastalığının tedavisi nasıldır?
Uyuzun etkili bir şekilde tedavi edilmesi için genellikle bir doktor tarafından reçeteli ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar genellikle deriye sürülen kremler veya losyonlar şeklindedir ve paraziti öldürmek için kullanılır. Aynı zamanda, uyuz bulaşmış olan herkesin tedavi edilmesi önemlidir, aksi takdirde tekrar enfeksiyon ve bakteri üretme riski vardır.
Uyuz hastalığında ev ve kıyafet temizliği nasıl olmalıdır?
Uyuz hastalığından korunmanın en etkin yolu, doğrudan cilt temasını mümkün olduğunca azaltmaktır. Uyuz bulaşan kişilerin nevresimleri, havluları ve giysileri kullanılmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. Bu eşyalar, en az 60°C sıcaklıkta yıkanarak temizlenmelidir. Yıkanamayan halılar, yataklar ve benzeri eşyalar iyice süpürülmeli ve elektrikli süpürgenin torbası derhal atılmalıdır. Uyuz akarının bulunabileceği düşünülen yüzeyler ise çamaşır suyu ve sıcak su kullanılarak temizlenmelidir. Özellikle ortak kullanılan alanlarda hijyen kurallarına dikkat etmek ve temizliği düzenli olarak yapmak, uyuzun yayılmasını önlemek için önemlidir.
Uzmanlara göre, uyuz hastalığı cilt temasıyla bulaşabilen bir hastalıktır. Kıyafetlerin paylaşılması veya deneme kabinlerindeki kıyafetlerin kullanılmasıyla hastalığın yayılma riski artar. Kıyafet temizliği, uyuzun yayılmasını önlemede önemli bir faktördür. Kıyafetlerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi, potansiyel bulaşma riskini azaltabilir. Bu nedenle, deneme kabinlerini kullanırken dikkatli olmak ve mümkünse kendi kıyafetlerinizi tercih etmek önemlidir. Ayrıca, alışveriş sonrasında aldığınız kıyafetleri uygun şekilde yıkayarak hijyenik bir ortamda kullanmak, uyuz gibi cilt hastalıklarının yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir.