Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) tarafından düzenli aralıklarla güncellenen haritaya göre, ülkede 485 diri fay hattı bulunuyor. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile MTA’nın yayınladığı verilere göre, doğrudan diri fay hattı üzerinde yer alan iller şunlar: 

AFAD tarafından yayınlanan güncellenmiş fay hattı haritasında 485 diri fay tespit edildi. Bu faylar 45 il ve 110 ilçeyi kapsıyor. Erzincan ve Üzümlü İlçesi en riskli bölgede. Erzincan'da yaşanan depremlerde 3. listede yer alan Bayburt, Gümüşhane, Sivas ilçeleri de etkilenecektir.

Fay hattında yer alan iller; Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat olarak açıklandı.

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İşte fay hattı üzerindeki birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derecedeki riskli bölgeler:

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Niğde, Aksaray, ve Karaman’dır.

Bu şehirlerde doğrudan bir diri fay hattı bulunmasa da, deprem riski tamamen sıfır değildir.

Yakın bölgelerdeki sismik hareketler, dolaylı olarak bu illerde de hissedilebilir.

110 Ilçe Riskli

DEPREME KARŞI NASIL HAZIRLIKLI OLABİLİRSİNİZ?

Deprem, Türkiye’nin en büyük doğal afet risklerinden biri olmaya devam ediyor. Önlem almak ve hazırlıklı olmak hayat kurtarabilir.

İşte uzmanların önerdiği bazı tedbirler:

Deprem çantası hazırlayın: İçinde su, gıda, ilk yardım malzemeleri ve önemli belgeler bulundurun.

Bina dayanıklılığını kontrol ettirin: Eski yapılar mutlaka güçlendirilmelidir.

Acil durum planı yapın: Aile bireylerinizle buluşma noktaları belirleyin.

AFAD’ın uyarılarını takip edin: Güncel deprem bilgilerini resmi kaynaklardan alın.

Editör: Haber Merkezi - SK