Son bir ayda sosyal medyada çikolatayla ilgili yapılan her 10 paylaşımdan 9’unun konusu Dubai Çikolatası oldu. Kullanıcılar arasında hızla yayılan bu yeni trend, “Ev yapımı Dubai Çikolatası” tariflerinde patlamaya neden oldu. Britanyalı-Mısırlı girişimci Sarah Hamouda ve Filipinli şef Nouel Catis Omamalin'in “geleneksel tatlar ile yenilikçi bir çikolata yapma” fikrinden doğan Dubai Çikolatası, dünya genelinde adeta bir sosyal medya çılgınlığına dönüşmüş durumda. Dubai'de yaşayan 2.1 milyon takipçili gurme ve TikTok fenomeni Maria Vehera'nın sosyal medyada popüler bir akıma dönüşen deneyim videosu, Dubai Çikolatası’na can suyu oldu. Vehera’nın arabasında çektiği ve çikolata barını tadarak en doğal deneyimini anlattığı ilk videonun izlenme sayısı şimdiden 90 milyona yaklaşmak üzere. 

BİNLERCE PAYLAŞIM

Sosyal medyada pek çok içerik ve paylaşıma konu olan Dubai Çikolatası, dünya genelinde yarattığı etki ile gıda başta olmak üzere pek çok sektöre ilham kaynağı olmuş durumda. Peki, dünya genelinde özellikle gençler arasında yayılan Dubai Çikolatası akımına kapılan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de durum ne? Konuyla ilgili sosyal medyada kaç paylaşım yapıldı? Kullanıcılar bu tatlı lezzeti daha çok hangi yönüyle konuştu?

EVDE YAPAN DA VAR

Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre; 16 Eylül 16 Ekim 2024 tarihleri arasını kapsayan 30 günlük süreçte, çikolata ile ilgili yapılan 640 bin 700 paylaşımın 578 bin 300’ünün sadece Dubai Çikolatası’yla ilgili. Çikolata ile ilgili tüm postların yüzde 90’ını tek başına oluşturan Dubai Çikolatası hakkındaki sosyal medya paylaşımlarının konu dağılımına bakıldığında ise “Ev yapımı Dubai Çikolatası tarifi” başlığının en çok konuşulan konu olduğu ortaya çıkıyor.

UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR

Yılbaşından bu yana sadece Instagram’da #dubaichocolate etiketiyle 68 bini aşkın paylaşım yapıldığı görülürken, gözler akımın bundan sonraki seyrine çevrilmiş durumda. Sosyal medya kullanıcılarının büyük ilgi gösterdiği Dubai Çikolatası akımı sonrası, markaların toplumda oluşan ilgi ve beklentiyi ticari olarak değerlendirmeye de başladı. Öyle ki çoğu firma, menülerine Dubai Çikolatası'nı ekledi. Eminönü'nde 150 TL'den satılmaya başlanan bu çikolata çılgınlığı sürerken, hırsızlık haberleri de gelmeye başladı. 

Çorum'da peş peşe depremler korkuttu Çorum'da peş peşe depremler korkuttu

İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bir grup genç girdikleri marketten Dubai Çikolatası çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kameralarına yansırken, hırsızların çikolataları ceplerine doldurdukları görüldü. Fiyatları 200 TL ile 1.000 TL arasında değişen bu çikolatayı sunan firmalarındaki uzun kuyruklar haberlerde de sık sık gündem oldu. 

Dubayi Çikolatası 2

Peki Nereden çıktı bu Dubai çikolatası?

Gerçek şu ki Dubai Çikolatasının orijinali sadece Dubai'de ve satışı sadece teslimat yoluyla satılıyor. Dükkanlarda gördüğünüz Dubai Çikolatası geldi tabelalarına inanmayın. Herkes kendi tarifini yapmaya başlamış durumda. Fiyatı da orijinal olmamasına rağmen makul değil.

Dubai çikolatası Dubai'nin geleneksel bir tatlısı filan değil. 2021 yılında icat edilmiş. Bu yeni çikolata trendinin arkasında Fix Dessert Chocolatier adlı bir dükkan var. Dubai Çikolatası bu dükkanla beraber ortaya çıkmış. FIX 2021 yılında kurulmuş. Ancak bu tatlının dünyayı kasıp kavurması bu sene Şubat ayından itibaren başladı. Sadece Dubai'de bulunmasına rağmen, yapışkan barlar dünya çapında pek çok tatlı düşkününün denediği ve diğer markaların da kopya çekip aslına benzer versiyonlarını çıkardığı bir tarif oldu. Hatta şu an çikolata o kadar popüler oldu ki turistler sırf bu çikolatanın orijinalinden bir parça yiyebilmek için Dubai'ye uçuyor.

Markanın yaratıcısı 38 yaşında bir kadın

Fix'in kurucusu Mısırlı bir İngiliz olan Sarah Hamouda. 9 yıldır Dubai'de yaşayan 38 yaşındaki Hamouda hamilelik dönemindeki aşermeleri sırasında eşinin kendisine getirdiği çikolata ve tatlılar kendisini kesmemiş olacak ki sıradan bir çikolata yerine çok daha özel bir şey istediğini fark etmiş. Yani olmayana aşermiş ve arayışa girmiş. Eldeki malzemelerle çikolataları karıştırıp o tatlıları bulmuş. Benzersiz Orta Doğu lezzetleri düşünülerek üretilen çikolatalara Hamouda'nın eşi yaratıcı isimler bulmuş. Künefe, hurma, antep fıstığı, biskuvi, peynir, baklava, şurupla yapılan çeşitleri var. Sosyal medyada en çok dolaşan ve en meşhur olanı künefeli olan. Dışı çikolata içi yeşil kremamsı cıvıklıkta olan "Can't Get Knafeh of It" çeşidi; tel kadayıf, tahin ve antep fıstığı ile yapılıyor. "Can't Get Knafeh of It" dilimize "Künefeye Doyamıyorum" diye çevrilebilir.

Çikolata barlarının hepsi el yapımı, bu yüzden yapmak zaman alıyor, bu yüzden az ve herkes yiyemiyor. Günde sadece 500 adet üretebiliyoruz. Çok fazla zaman ve emek harcıyoruz. Her çikolatanın üzerinde sanatsal tasarımlar var.

Dubayi Çikolatası

Editör: Haber Merkezi - SK