Avrupa Birliği’nin (AB) zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' (GSR) yarın devreye alınacak. Bununla birlikte, 8 Temmuz Pazartesi günü Çinli otomobillere ilave gümrük vergisi de uygulanmaya başlanacak.

Otomobil pazarında dengeleri değiştirecek hamleler peş peşe geliyor. Geçtiğimiz haftalarda açıklanan kararlar  yürürlüğe girecek. Bir süredir zararına kampanyalı satış yapılmasına rağmen, bu yeni adımların sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıması bekleniyor. Yeniçağ Gazetesinin haberine göre, herkesin beklediği o tarih geldi. 7 Temmuz'dan itibaren Avrupa Birliği'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) uygulaması yürürlüğe girecek.

Bu tarihten itibaren markalar, ellerindeki GSR özelliği taşımayan otomobilleri, bir önceki yıl yaptığı toplam satışın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde satabilecek.

Dnnnkyr1

Sektör temsilcileri, markaların elinde GSR özelliği taşımayan 50 binden fazla araç stoku olduğunu belirtiyor. Bu durumun, otomotiv pazarında önemli değişikliklere neden olması bekleniyor.

Ancak, geçtiğimiz günlerde alınan bir kararla uygulamada kapsam esnetildi. Ulusal tip onayı ile üretilen araçlar için bu tarih 31 Ağustos'a ertelendi. Bu esneme sadece yerel üretim araçlar için geçerli olup, ithal otomobiller için ise yeni düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girecek.

Bir diğer yeni uygulama ise 8 Temmuz Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek. Resmi Gazete’de 8 Haziran’da yayımlanan karara göre, Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara yüzde 40 ilave vergi getirildi. Ayrıca, bu araçlar için en düşük gümrük vergisi de 7 bin dolar olarak belirlendi.

Türkiye’de satış yapan Çinli marka sayısı 10’u aşarken, bu markalar toplam pazardaki payını yüzde 10 seviyelerine yükseltti. En fazla satış ise yerli markaları da geride bırakan Chery’den geldi. Çinli markaların pazardaki yükselişi, yeni vergilerin yürürlüğe girmesiyle nasıl etkileneceği merak konusu.

Böylece yüzde 10 mevcut verginin üzerine yüzde 40 ek gümrük vergisi, KDV ve ÖTV eklenince, Çinli otomobillerde fiyat artışlarının 400-700 bin TL aralığında olabileceği belirtiliyor.

Sektör temsilcileri, bu durumda markaların Türkiye’ye yönelik üretim planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabileceğini vurguluyor.

Dün Resmi Gazete'de de bu yönde bir kararın duyurulması sektördeki gelişmeleri yakından takip edenler için önemli bir adım oldu.

Çinli otomobil markalarına yönelik Türkiye'de yatırım yapma kapısını açan yeni karara göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatı gümrük muafiyetinden yararlanacak.

Bu uygulama sayesinde Türkiye'ye yatırım yapacak olan firmalar, söz konusu ek mali yükümlülükten muaf tutulacaklar.

Otomotiv pazarında Haziran ayında yıllık bazda bir gerileme görülmesine rağmen satışlar 100 bin barajını aştı. 2023 yılı Haziran ayına göre yüzde 5,3 azalarak 106 bin 238 adet satış gerçekleşti. Bu satışları etkileyen önemli faktörlerden biri, yaklaşan iki önemli kararın yürürlüğe girmesi oldu.

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 oranında artarak 577 bin 981 adet olarak gerçekleşti.

Kredi kartı borç yapılandırmadan kimler yararlanabilir ve nasıl yapılır? Kredi kartı borç yapılandırmadan kimler yararlanabilir ve nasıl yapılır?

Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde geçen yıla göre yüzde 7,3 oranında artarak 462 bin 955 adet, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 8,7 azalarak 115 bin 26 adet oldu.

Editör: Haber Merkezi - SK