Son dönemde oluşan bu ekonomik gidişatı değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, tasarruf sahiplerine enflasyon üzerinde getiri sağlayacak bir enstrüman sunulması gerektiğini dile getirdi. Ekonomi gazetesine yaptığı açıklamada, dövize olan talebi azaltmak için 'süper bono' gibi bir finansal aracın kullanılabileceğini öngörüsünde bulundu.

Aslanoğlu, “Türk Lirası tasarruflarını cazip kılacak, enflasyonun üzerinde ya da en azından onun kadar getiri sağlayacak bir enstrümana ihtiyaç var. Muhtemelen tasarruf sahiplerine enflasyona endeksli mevduatlar sunulabilir. Ancak bu durumda yükü kimin üstleneceği önemlidir. Eğer bankalar bu yükü karşılayacaksa, kredi faizlerinin de oldukça yükselmesi gerekebilir. Eğer bu yük Hazine'ye kalacaksa, bu da başka bir sorun yaratabilir. Bu nedenle, süper bono gibi bir çözüm daha gerçekçi görünüyor. Enflasyon düşene kadar dövize olan talebi engellemek için 3-6 aylık bir süper bono adımı atmak daha uygun olabilir” şeklinde konuştu.

Altın ateşi o illeri sardı!  En çok hangi şehir aldı? Altın ateşi o illeri sardı! En çok hangi şehir aldı?

Ayrıca, Aslanoğlu, enflasyona dair de değerlendirmelerde bulunarak, Temmuz ayı enflasyonunun tarihsel olarak yüksek bir seviyede gelebileceğini ve çift haneli bir rakamın yüzde 10-11 gibi görülebileceğini düşündüğünü ifade etti. Yıllık enflasyonun ise yüzde 50'lere yaklaşabileceğini belirtti ve Merkez Bankası'nın yüzde 58 tahminini gerçekçi bulduğunu ancak kendi tahmininin daha yüksek, yaklaşık yüzde 60'larda olabileceğini öngördüğünü söyledi. Ayrıca, önümüzdeki 9-10 ay boyunca enflasyonun yükseleceğini ve daha sonra baz etkisi ile düşüş göreceğini belirtti.