Japon Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki tarafından deprem bölgesi olan Erzincan’da ‘Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’ isimli deprem eğitimi verildi.
Verilen eğitimde Türkiye’de meydana gelen depremler hakkında Türkiye’nin de, Japonya gibi deprem ülkesi olduğunu belirtti. Türkiye’de ki 52 şehrin şehrin birinci derece deprem bölgesinde olduğunu söyleyen Moriwaki, şu ifadelere yer verdi.
“Türkiye’ye Japonya’ya oranla çok karışık. 1939 yılında Erzincan’da şiddetli deprem meydana geldi. 1941 yılında Tokat’ta deprem olurken doğudan batıya sanki domino taşı gibi depremler meydana geldi. 1999 yılında Gölcük’te deprem oldu. Doğu Anadolu Fayı uzun zamandır kırılmıyordu. Üç sene önce Silivri’de küçük bir deprem oldu. Ondan sonra Elazığ depremi yaşandı. Uzun yıllardır kırılmayan Doğu Anadolu Fayı kırıldı. Ne yazık ki 6 Şubat depremine şahit olduk” dedi.
Türkiye ile Japonya’nın deprem kıyaslamasını yapan Yoshinori Moriwaki, şu ifadelere yer verdi:
“5,5 büyüklüğünde civarında ki depremler en çok Çin’de meydana geliyor. Japonya 4 sıradayken, Türkiye ise 6’ncı sırada yer alıyor. Metrekare olarak düşünüldüğünde Japonya 6, Türkiye 17’inci. Türkiye tarihinde en büyük depremler sıralandığında, Türkiye’de 1939 yılında Erzincan’da 7,9 büyüklüğünde olurken, Japonya tarihinde meydana gelen en büyük deprem ise 2011 yılındaki büyüklüğü 9 olan Thoku depremi oldu.
"İNSANI DEPEM DEĞİL, BİNALAR ÖLDÜRÜYOR"
Depremlerde can kayıplarının önemine dikkat çeken Moriwaki, şu ifadelere yer verdi: "Can kayıplarının verileri ele alındığı zaman ise Türkiye bir anda 3. sıraya geliyor. İnsanı öldüren şey deprem değil, binalar.Türkiye’de de Japonyada ki gibi depremler olmakta, fakat Türkiye’de can kaybı çok daha fazla. Peki bunu nasıl düzeltmeliyiz? Mimar ve mühendisler bunu düzeltmeli, düzeltebiliriz. Deprem bilincinin önemini vurgulayan Moriwaki, “Türkiye’de deprem tatbikatı uygulamaları yapılıyor ama yılda kaç kere? Bir sene içersinde bir ya da iki olduğunu öğrendim. Örneğin ilkokul düzeyinde ki bir çocuğa yılda bir kere eğitim verirsen, etkili olmaz. Çünkü o çocuk geçen sene ne yapıldığını dahi hatırlamayabilir. Japonya’da düzenlenen tatbikatlar ise ay içerisinde bir defa okulda, bir defa da mahallede olmak üzere ayda iki eğitim verilmekte. Çocuklar aldıkları eğitimle artık ne yapmaları gerektiğinin bilince varıyor. Türkiye’de durum farklı, çocuklar duymasın, etkilenmesin, görmesin gibi durumlar söz konusu. Depremdeki kötü görüntüyü bizler de yansıtmıyoruz fakat depremi anlatıyoruz." ifadelerine yer verdi.