Erzincan coğrafi, kültürel ve tarihi güzelliklerini ön plana çıkarmak, kentin turizm potansiyelini geliştirmek amacıyla son yıllarda girişimlerini ve yatırımlarını artırmaya devam ediyor. Öyle ki son yıllarda turizm sektörü dünya genelinde gelişirken ekonomik açıdan da kentlere büyük katma değer sağlıyor. Öte yandan turizm sektöründe turistlerin tercihleri noktasında da önemli değişimler yaşanıyor. Artık seyahat etmeyi sevenler yapay güzellikler yerine doğal güzelliklere yöneliyor. İşte tam bu noktada Erzincan için önemli fırsatların yakalanması son derece önemli. Erzincan ve ilçeleri sahip olduğu doğal ve kültürel güzellikleri, doğa sporları imkanları gibi sahip olduğu avantajları iyi bir şekilde değerlendirerek bunları kentin gelişmesinde bir araç olarak kullanabilir.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin en önemli gündem maddesi Sırat On Fırat Projesiydi. Peki Erzincan ve Kemaliye'nin hayallerini süsleyen, turizm potansiyelinin gelişmesine büyük katkılar sağlayacağı düşünülen Sırat On Fırat Projesi nedir?

Her yıl “Kemaliye Uluslararası Doğa Sporları Festivali”ne ev sahipliği yapan ve Erzincan ili Kemaliye ilçesi sınırlarında yer alan ve yaklaşık 500 m derinliği ile dünyanın sayılı kanyonları arasında yer alan Karanlık Kanyon’da yapılması planlanan köprüye, Fırat Nehri’ndeki Sırat anlamına gelen “Sırat on Fırat” ismi verilmiştir.

Karanlık Kanyon’un sahip olduğu benzersiz doğal güzellikleri halihazırda yalnızca extrem sporlara ilgi duyan macera severler tarafından keşfedilmiş durumdadır. Bunun en önemli sebebi, kanyonun sarp kayalıklardan oluşması nedeniyle ulaşımın zor koşullarda gerçekleşmesi ve kanyonun her iki yamacını birbirine bağlayan herhangi bir bağlantı noktasının olmamasıdır.

Kemaliye’nin en önemli doğal değerlerinden biri olan Karanlık Kanyonun üzerinde yapılması planlanan Sırat on Fırat Asma Yürüyüş Köprüsü ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

Sirat On Firat

Projeyle birlikte hayata geçirilecek olan “Karanlık Kanyon - Eğin Park”, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelecektir. Benzer kanyonların ziyaretçi sayıları ve tur acentelerinin öngörüleri dikkate alındığında, yatırımın tamamlanmasını takip eden ilk yıl kanyonu 50.000 turistin ziyaret etmesi beklenmektedir. Sonraki yıllarda artarak devam edecek olan turist sayısının 100.000 düzeyini aşacağı tahmin edilmektedir.

Fikri altyapısı Kemaliye Vakfı tarafından oluşturulan Asma Köprü Projesinin temelini, Vakfın girişimleri sonucunda basejump atlayışlarında kullanmak üzere Kaya grubunun desteği ile çekilen çelik halat oluşturuyor. Amaç Karanlık Kanyonun bölgenin ve ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden birisi haline getirilebilmesi.

Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmalarda öncelikle kanyonun iki yakası arasında “Sırat on Fırat” olarak adlandırılan yaya geçişli bir asma köprü yapımı ve köprüyle birlikte kanyonun tamamen turistik bir tesise dönüştürülmesi için gerekli olan tüm rekreasyon alanlarının oluşturulması hedefleniyor.. Sırat on Fırat Köprüsünün ön fizibilite çalışması KUDAKA tarafından tamamlanarak “Karanlık Kanyon - Eğin Park Turizm Merkezi” adıyla raporlandı. Ön fizibilite raporna göre projede; dünyanın en yüksek yaya geçişli asma köprüsünün yanında, atlama terası, teleferik, kanyon seyir terasları, bot iskelesi, dağ bisikleti parkuru, yürüyüş parkuru, danışma noktası, hediyelik eşya mağazası, restoran-kafe işletmeleri, spor malzemeleri satış noktası, giyinme kabinleri, mini market, güvenlik, ilkyardım, tur otobüsleri ve özel araçlar için otoparkın yer alması planlandı.

Editör: Haber Merkezi - SK