Erzincan’da süt üreticilerinin ürettiği sütleri, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından kontrollü bir şekilde toplanarak gerekli analizler yapıldıktan sonra toplu bir şekilde süt işleme tesislerine satılıyor.

Ancak, bir takım süt üreticileri şehir içerinde belli noktalarında süt tankları içerisinde ve açık bir şekilde seyyar olarak satıldığı biliniyor. Vatandaş bu açık ve kontrolsüz satılan sütleri alıp tüketiyor. Bu hususta insan sağlığını tehdit eden kontrolsüz bir şekilde satılan sütlerin akıbeti gerçekten vahim sonuçlar doğurabilir. Yetkililerin bir an önce insan sağlığını tehdit eden bu uygulamanın kontrol altına alması zaruri olarak önem arz ediyor.
Erzincan İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından süt üreticilerine insan sağlığını tehdit eden ilaçların kullanılmaması açısından yapılan duyuruda:
“BAĞIŞIKLILIK SİSTEMİNDE KALICI ETKİLER YAPMAKTADIR”
“Değerli üreticilerimiz; Sağmal hayvanlarınızda yapmış olduğunuz her türlü antibiyotik tedavisi sürecinde (meme tüpleri) dahil sağımı yapılan sütleri süt toplama görevlisine vermemeniz gerekmektedir. Özellikle Florfenicol, Tiamphenicol türevlerini sağmal hayvanlarınıza kullanmayınız. Bu ilaçlar süt ve ürünlerinde uzun süreli kalıp bağışıklık sisteminde kalıcı etkiler yapmaktadır.”
Birlik tarafından yapılan açıklamada hayvan sağlığında kullanılan adı geçen ilaçların, gelecek nesillerin ve insan sağlığı açısından ne kadar tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek yapılan uyarıda:
“Gelecek nesillerimizi ve kendi sağlığımızı korumak için bu tür ilaçları kullandığımız hayvanların sütlerini kullanmamamız gerekmektedir. Resimde görünen FLORFENICOL ve TİAMPHENICOL grubu ilaç ve türevleri süt hayvanlarına kullanmayınız.
Bu ilaçların antibiyotik kalıntısı EN AZ 75 GÜNDE TEMİZLENMEKTEDİR. ●Bu ilaçların kullanıldığı sütler antibiyotikli sayılacak ve ALINMAYACAKTIR.”
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
“Bakanlık tarafından insan için süt elde edilen sığırlarda (kuru periyod dahil) kullanılması yasaklanmıştır. Mayıs 2025'ten itibaren firmalar Florfenicol ve Tiamphenicol türevlerinin analiz edilen sütlerde çıkması durumunda firma sütü almayacaktır.”

Editör: Haber Merkezi 1