Veteriner Hekim Akşahin, “Şap hastalığı viral yolla bulaşan bir virüs. Kontak yolla, temas yoluyla, ağız salyaları ile meme dokusundaki veya ağız dokusundaki salyaların patlayıp bizim elimizde başka bir hayvana veya topraktan geçme yoluyla bulaşıyor. Toprakta ağız salyasında suda temas ettiği yerlerde kontaminasyonu yani bulaşıcılığı beş aya kadar da uzayabiliyor. Özellikle balya samanlarında  beş aya kadar kalabiliyor. O yüzden hastalık bulaştığında veya hastalık şüphesi olduğunda hasta hayvanın etrafındaki yemlik, yemler bulunduğu ortam dahil tamamen dezenfekte edilmesi gerekiyor.

Şap hastalığı ihbarı mecburi bir hastalık. Bu ne demek il  veya ilçe tarım olmak müdürlüğüne başvurulduğu zaman benim hayvanımda ya da ahırımda bu tarz bir hastalık var diye. Devlet korumasında olan bir hastalık. Tazminatlı olan bir hastalık. Dolayısıyla da hasta sahipleri hayvanında halk arasında tabak veya dabak dedikleri bu şap hastalığı düklerinde ağızda lezyolu, tırnakta yaraları, meme dokusundaki veya sütteki bozulmaları yaraları salya artışını dilde kopmalar derecesinde ki yaraları gördüğünde mutlaka il veya ilçe tarım orman müdürlüğündeki veteriner hekimleri veya serbestçe kliniksel veterinere durumu anlatırlarsa burada ki arkadaşlar fazlası ile zaten yardımcı olacaktır. Özellikle hayvan sahipleri küçük hayvanlarda bu hastalık kalp krizi yaparak öldürdüğü için çok fark edemiyor. Bu tarz bir durumda bile en azından herhangi bir veteriner hekimi durumu bildirirlerse ya da ihbar ettirirlerse dediğim gini Tarım Orman'dan geldikleri zaman zaten ilkbahar ve kış aylarında Tarım Orman Müdürlükleri il veya ilçe tarım orman müdürlükleri şap aşısının kontrollü olarak kampanyasını yaparlar. Yani gelip aşılamasını yaparlar ücretsiz olarak. Onun dışında herhangi bir hastalık görüldüğünde de yine Tarım Orman Müdürlüklerindeki arkadaşlarımız gelip detaylı olarak incelemesini, aşılamasını, kontrollerini ve dezenfeksiyonunu yaparlar zaten.

Erzincan'da bir miktar uyuşturucu ele geçirildi Erzincan'da bir miktar uyuşturucu ele geçirildi

Bu hastanın yedi tane tipi var. Ne demek? Daha doğrusu varyantı var. Asya, Sat1, Sat2, SAT3, O, A ve C şeklinde yedi farklı kitle hastalık yapabiliyor bu virüs. Dolayısıyla da bizlerin mesela geçen sene Nepal virüsü görüldü. İnsanlara çok fazla bulaşmıyor. Elde ya da ağızlı alt yapabiliyor ama ölümcül virüs değil. Ama hayvanlar arasında bulaşıcılığı çok yüksek ve varyantı farklı olduğu için de kesinlikle kesinlikle senede iki defa yani altı ayda bir aşılamaya mutlaka, hayvan sahibine riayet etmesi gerekiyor. Onun dışında dediğim gibi temas kontaminasyon, hasta hayvan giriş çıkışlarının çok dikkatli yapılması gerekiyor. Dışarıdan ne olduğunu bilmediğimiz veya nereden geldiğini bilmediğimiz, hayvan sahiplerinin müşterilerinin hayvan alıcı olan kesimin direkt ahıra dezenfeksiyon ya da sterilizasyon içinde alınmaması gerekiyor. Hayvan pazarlarına giriş çıkış yapılırken pazara bağlayacağımız yer ya da pazardan aldığımız hayvanı götürüp ahırda bağlayacağımız yerlerin mutlaka ayrı olması gerekiyor. Birbiriyle temas etmemesi gerekiyor. Çünkü bulaşıcılığı dediğim gibi yüksek bir hastalık. Onun için dediğim gibi yetiştireceğim en azından en az maddi kayıpla bu hastalığı atlatabilirler.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi - A