Erzincan Binalı Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Yer Bilimleri Mühendisliği Anabilim Dalı’nda görev alan Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Korkusuz Öztürk, fayın en son 1784 yılında kırıldığını ve bu fayın periyodunu doldurduğuna dikkat çekti.

 “PERİYODUNU DOLDURMUŞ BİR FAY VAR”

Dr. Öğretim Üyesi Öztürk, şu ifadeleri aktardı:

“1939 yılında Türkiye’nin en büyük depremi meydana geldi. Bu deprem, Erzincan’ın batısından Amasya’nın içine kadar yaklaşık 360 kilometrelik bir fayın kırılmasına neden oldu. 1992 yılında da merkezin hemen kuzeyindeki fay kırıldı ve Erzincan yine büyük bir hasar aldı. Yedisu Fayı ise Bingöl’ün Yedisu ilçesinden Erzincan’ın doğu sınırına kadar yer alan 72 kilometrelik bir fay. Bu fayın doğu kısmında farklı uzantılar var. En son 1784 yılında deprem meydana gelmiş. Ondan da 201 yıl önce büyük bir deprem meydana gelmiş. Dolayısıyla burada periyodunu doldurmuş bir fay var. Yedisu Fayı, ortalama 200-250 yılda bir deprem üretir. Yaklaşık 240 yıldır bu bölgede deprem meydana gelmedi. Dolayısıyla burada 7 büyüklüğünün üzerinde bir deprem bekliyoruz.“

“DEPREM SONRASI EN ÇOK ETKİLENECEK BÖLGE MERKEZ OLACAK”

“Eğer Yedisu Fayı kırılırsa, dinamik ya da statik olarak özellikle doğusunda Karlıova’ya doğru olan orta büyüklükte fay segmentlerini de tetikleyebilir. Normalde tek başına Yedisu fayı 7,2 büyüklüğünün üzerinde bir deprem üretmez diyebilirim. Ancak, bitişiğindeki diğer segmentleri tetiklerse, daha büyük bir deprem meydana gelebilir. Dolayısıyla Yedisu Fayı bölge için çok önemli. Erzincan merkez, Yedisu Fayı’nın hemen batı ucunda ve çok gevşek alüvyonel bir zemine sahip. Sonuç olarak, Erzincan merkezin Yedisu depremi sonrası en çok etkilenecek bölge olması kuvvetle muhtemeldir.”

Erzincan’da Aralık ayında 831 konut satıldı Erzincan’da Aralık ayında 831 konut satıldı

Whatsapp Görsel 2025 01 21 Saat 18.16.59 58A4B8Bf

ERZİNCAN İÇİN SARSINTI HARİTALARI OLUŞTURULACAK

Dr. Öğretim Üyesi Öztürk, Deprem Teknolojileri Enstitüsü’nün 2025 yılında Erzincan için sarsıntı haritaları oluşturmayı hedeflediklerine dikkat çekerek, "2025 yılında Erzincan’ın zemin yapısını incelemeye başlamayı hedefliyoruz. Erzincan’ın sığ zemin yapısını belirledikten sonra, elde edeceğimiz dinamik senaryo sonuçlarıyla bu verileri birleştirerek Erzincan için sarsıntı haritaları oluşturmayı planlıyoruz. Bu haritalar tamamlandığında, Erzincan’ı etkileyebilecek kuvvetli bir deprem meydana geldiğinde hangi bölgelerin ne kadar hasar alacağına dair önceden bilgi sahibi olacağız. Bu sayede, deprem sonrası müdahale süreci daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilecek." ifadelerine yer verdi.

Editör: Seher Özbilir