Orta Anadolu’yu Doğu Anadolu’ya bağlayan, Türkiye ile İran arasında uzanan karayolunun üzerinde bulunan Erzincan sınırlarında yer alan Kızıldağ ve Sakaltutan geçitleri amansız kış aylarının yaklaşmasıyla sürücülerin korkulu rüyası olmaya devam edecek.
2017 yılından bu yana tünel yapıldı, yapılacak, ihalesi oldu şeklinde kamuoyunda konuşulan ancak hiçbir gelişmenin yaşanmadığı Kızıldağ ve Sakaltutan geçitleri adeta yılan hikayesine döndü.
2017 yılında 2.Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda dönemin Sivas Valisi Davut Gül, “Karayolları Genel Müdürlüğümüz, Geminbeli tüneli ile Yağdonduran tünelinde çalışmalarına devam ediyor. Kızıldağ tünelinin ihalesi yapıldı. Çamlıbel tünelinin ise ihalesi 2017 yılı içerisinde yapılacak.” İfadesini kullanmıştı. Kamuoyu bu müjdeyi büyük bir heyecanla karşılamıştı ancak geçen yıllar içerisinde Kızıldağ’a hiçbir yatırım yapılmadı ve binlerce sürücü Erzincan-Sivas karayolunda kış aylarında deyim yerindeyse azap çekiyor.
Sivas- Erzincan yolu üzerindeki Kızıldağ Geçidinde yer alan (6.440 m çift tüp tünel, 2.220 m bağlantı yolu olmak üzere) toplam uzunluğu 8.660 m olan Kızıldağ Tüneli ve Bağlantı Yolları yapım ihaleleri hazırlık çalışmaları devam ettiği yönünde yapılan açıklamalara rağmen bu zamana kadar bir çalışma olmaması ve tünelin akibeti hem Sivaslılar ve hem de Erzincanlılar tarafından sorgulanıyor.
Bizim Sivas Gazetesi 13 Aralık 2023 tarihinde konuyu gündeme taşımış, “2017 yılında dönemin Sivas Valisi Davut Gül ve Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Sivas’ta bir ara araya gelmiş ve Kızıl Dağ'da ki karayolu tüneli hakkında da bilgi veren Sivas Valisi Gül, tünelin yapılacağı müjdesini vermişti.
Erzincan-Sivas arasında yer alan ve yaklaşık 230 km uzunluğa sahip karayolu zor kış şartlarının yaşandığı bölgede sürücüler için adeta kabusa dönüyor. Kızıldağ ve Sakaltutan geçitlerinin yaşattığı bu zorluklar kısa zamanda çözüleceğe benzemiyor. Ancak hem Sivas hem de Erzincan halkı bu yol sorununun bir an önce çözülmesini istiyor. Yolun hem Doğu Anadolu’nun giriş kapısı olması hem Gümüşhane üzerinden Karadeniz Bölgesi’ne açılması hem de İran ile bağlantı kuruyor olması büyük önem taşıyor.
2160 metre yüksekliğindeki Sakaltutan ve 2190 metre yüksekliğindeki Kızıldağ geçitlerinin tüneller marifetiyle aşılması günümüz teknolojisi açısından mümkün. Her iki geçitte özellikle kış aylarında meydana gelen trafik kazalarında hem can hem mal kaybı yaşanıyor. D-100 Karayolunu özellikle ağır tonajlı tırlar fazlasıyla kullanıyor.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından Sakaltutan Geçidine yapılan kaçış rampası freni boşalan, lastiği patlayan araçlar için adeta can simidi olurken, bu iki geçide yapılacak tüneller ülkemizde hem can hem de mal güvenliğinin sağlanması açısından büyük önem taşıyor.
Dileriz yetkililer bu haberi duyar da binlerce sürücünün yüreğine su serper.