Erzincan’da geleneksel bir zanaat olan bakır eşyalarının yapımının başlangıcı çok eskiye dayanmakta olup, bakırı işleyerek ortaya çıkarılan süs eşyaları yapımı 1955-1960 yılları arasında başlayarak günümüze kadar hala popülerliğini devam ettiren bir ürün olarak öne çıkmakta. Bu yıllarda, bakır eşyalarının yapımı öncelikle çeyiz eşyası olarak başlanmıştı. Bu bakır eşyaları arasında hamam tası, sabunluk gibi ürünleridir. Daha sonra sonraki yıllarda bakırcılığın cazip gelip talep artışına sebep olunca turistik süs eşyalarının üretimine başlanmıştır. Bunlar; semaver, sürahi, çaydanlık, vazo, tepsi, çay-kahve-zemzem bardakları takımı, duvar süsü gibi süs kullanım eşyaları olup, bakırın incelikle işlenip, boyanmasıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında önem kazanıp pazarlanma imkanı sağlanmıştır.
1955-1960 yılları arasında küçük işletmelerde başlayan bakırcılık işlemesi, Erzincan’ı geleneksel el sanatlarının cazibe merkezi haline getirip, 1970’li yıllarda bakırcılık altın çağını yaşatarak günümüze kadar devam etmekte.
PARLAKLIĞINI GERİ KAZANIN: BAKIR EŞYALARINIZI TEMİZLEMENİN PÜF NOKTALARI
Bakır eşyalarının temizliği zor gibi görünse de, bu pratik ve doğal yöntemlerle kolaylıkla temizleyip, parlatarak yeni alınmış gibi yapabilirsiniz. Mutfakta kullandığımız cezve, tencere ya da sürahilerin bir zamandan sonra kararak o ilk hallerini kaybetmekte. İşte o ilk hallerine geri döndürmek için mucizevi yöntemler;
1. Sirke Yöntemi; Sirke ve sofra tuzu karışımı, bakırdaki oksitlenmeyi azaltmaktadır. Bu yüzden bir kapta sirke ve tuzu karıştırarak bakırın üzerine dökerek kirleri ve kararmaları gidene kadar süngerle bakırı ovun. Ardından suyun altında durulayarak, temiz ve kuru bir bezle kurulayarak cilalayın.
2. Limon Yöntemi; Uygulama yapacağınız bir diğer yöntem ise limondur. 1 adet limonu ortadan keserek üstüne az miktarda tuz dökün ardından bakır eşyalarınızın kararan bölgelerini bu limonla ovalayın. Daha sonra durulayıp kullanıma hazır bir hale getirebilirsiniz.
3. Tuz-Un Yöntemi; 1 su bardağı beyaz sirke ile 1 yemek kaşığı tuzu bir kapta birleştirin, daha sonra üzerine yavaş yavaş un ekleyerek macun kıvamına getirin. Hazır olan bu macunu bakırın üstüne sürerek kararan bölgelere yayın, 20-60 dakika arası bekletin. En son durulayıp, cilalayın.
4. Ketçap Yöntemi; Kararmış bölgelere ketçap dökerek yayın, bir süre beklettikten sonra sert bir süngerle ovun. Ardından durulayabilirsiniz.
5. Tuz Yöntemi; 1 su bardağı beyaz sirke ve 1 yemek kaşığı tuzu tencereye koyup ardından tencereyi suyla doldurun. Bakır eşyalarını tencerenin içine yerleştirerek suyu kaynatmaya başlayın. Bakır eşyalardaki kararmalar yok olana kadar kısık ateşte kaynatma işlemine devam edin. Daha sonra bakır eşyaları tencereden çıkararak sabun ve sıcak suyla yıkayıp durulayın, ardından kurulayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.