Mengüceli Beyliği'nin hüküm sürdüğü Erzincan'da Kemah beyliğin önemli merkezlerinden biridir. Mengüceliler Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'da Erzincan Merkez olmak üzere Kemah, Divriği, Şebinkarahisar, Tunceli Elazığ yöresinde kurulmuştu. Osmanlıların sancak şehirleri arasında olan Kemah, Mengüceliler döneminin de parlayan yıldızlarındandır. Kurucusu Malazgirt Savaşı'na Selçuklu Sultanı Alparslan'ın komutanı olarak katılmış Mengücek Gazi'dir.
Mengücek Gazi, Anadolu'nun fethi sırasında Erzincan, Kemah, Divriği ve Karahisar'ı zapt etmişti. Kendisi bu çarpışmalarda öldü. 1142 yılında Mengücek Gazi'nin oğlu İshak'ın iktidara gelmesiyle Erzincan kolu ve Divriği kolu olmak üzere ikiye bölündüler. Erzincan kolu, 1228 yılında Erzincan'ı ele geçiren I. Alaeddin Keykubat tarafından ortadan kaldırıldı. Divriği kolu da 1252 yılında Anadolu Selçuklu Devleti'nin yönetimi altına girdi. Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlanan son Türk beyliğidir.
Kemah'ın tarihi eserleri arasında yer alan ve Kemah'a hakim bir bölgede kurulu bulunan Kemah Kalesi ise asırlar boyunca medeniyetlere hizmet verdi. Yapılan kazılarda cami olduğu keşfedilen kale içerisindeki yapı, Kemah Belediyesi tarafından yeniden kuruldu. Ve 800 yıl sonra 2025 yılında Kemah Kalesinde bulunan tarihi camide ezan sesi yükseldi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kemah Belediye Başkanı Cevdet Bayram, "İlçemizde bulunan Kemah Kalesi'nde yapılan kazılarda kalıntılarına rastlanılan ve restore edilen 800 yıllık olduğu tahmin edilen camide artık ezan sesi yükseliyor. Kemah Belediyesi olarak duyarsız kalamazdık. Artık asırlarca tarihe tanıklık eden Kemah Kalesi ve kale içerisindeki camide ezanlar okunacak. Halkımıza hayırlı olsun inşallah" açıklamasında bulundu.