Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat günü meydana gelen toprak kayması sonucu, toprağın altındaki siyanürün Fırat Nehri’ne sızma ihtimali gündemde yer aldı.

Erzincan İliç’te yaşanan olay sonrası vatandaşlar Fırat Nehri’nin konumu, sınırı gibi pek çok bilgiyi merak ediyor. Peki, Fırat Nehri nerede? Detaylar haberimizde...

FIRAT NEHRİ’NİN SINIRLARI

Erzincan’da Karasu nehrinin birleşmesiyle oluşan, yaklaşık 2 bin 800 kilometreyle Ortadoğu'nun en uzun akarsuyu olarak bilinen Fırat, Türkiye'nin yanı sıra Suriye ve Irak'a da hayat veriyor.

Ortadoğu'nun en uzun akarsuyu olan Fırat Nehri, geçtiği Türkiye, Suriye ve Irak'taki kentlere hayat veriyor. Yaşam kaynağı olan Fırat, çok sayıda yüksek dağ, ova ve vadileri yararak sırasıyla Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa illerindeki verimli toprakları suyla buluşturuyor. Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman illerinin coğrafi sınırını da belirleyen Fırat Nehri üzerinde Atatürk, Keban, Karakaya, Birecik ve Karkamış barajları bulunuyor.

Ayrıca, toplam 2 bin 800 kilometre uzunluğunda olan Fırat Nehri’nin 710 kilometresi Suriye sınırında, 827 kilometresi Irak sınırlarında ve bin 263 kilometresi ise Türkiye sınırları içerisinde yer almakta.

Erzincanlı iş insanı genç yaşta hayatını kaybetti Erzincanlı iş insanı genç yaşta hayatını kaybetti

FIRAT NEHRİ’NİN DÖKÜLDÜĞÜ KÖRFEZLER

Şanlıurfa'dan Suriye'ye geçen Fırat Nehri, daha sonra ulaştığı Irak'ta yine kendisine paralel akan Dicle Nehri ile "Şattül Arap" denilen bölgede buluştuktan kısa bir süre sonra ise Basra Körfezi'ne dökülüyor.
Toplam uzunluğu 2 bin 800 kilometreyi bulan ve Ortadoğu'nun en uzun ve geniş havzasına sahip akarsuyu konumunda olan Fırat, yaklaşık olarak 15 ili besliyor. Bu illerin 8'i Türkiye'de 3'ü Suriye'de, 4'ü de Irak'ta bulunuyor. 

FIRAT NEHRİ’NE SİYANÜR SIZDI MI?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Erzincan’da bir maden alanında yaşanan toprak kaymasına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmaması için Sabırlı Deresi’nin nehre ulaştığı menfezin kapaklarının kapatıldığını belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Sonrasında toprak kaymasını önlemek amacıyla menfezlerin önünde de bir sedde yapılmıştır. Ayrıca bölgeden numuneler alınıp sürekli takip etmek üzere Bakanlığımızdan 10 kişilik uzman ekiple birlikte 2 georadar, 1 multistation, 2 set izleme cihazlarının bulunduğu 2 mobil cihaz ve mobil laboratuvarın da yer aldığı ekipleri bölgeye ivedilikle sevk edilmiş olup, ekiplerimiz titizlikle çalışmaya başlamış ve devam etmektedir.”

"BİR KİRLİLİK TESPİT EDİLMEDİ"
Bölgede yağmur ve benzeri nedenlerle oluşabilecek akış sularının toplanması için yüzey suyu toplama havuzu yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Olabilecek herhangi bir akış durumunda atık depolama barajına verilecek sistem oluşturulmuştur. Bakan yardımcımız ile birlikte jeoloji, maden ve çevre alanında uzman 10 bilim insanı ile sahada çalışmalar sürdürülmektedir. İlk andan itibaren Sabırlı ve Çöpler dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak anlık numuneler alınmaya başlanmış ve takibi yapılmaktadır. Şu an için bir kirlilik tespit edilmemiştir.”
 

 

Editör: Seher Özbilir