Erzincan, Van, Bitlis, Erzurum, Ardahan, Iğdır, Kars, Artvin, Bayburt, Gümüşhane ve Bingöl illerinden 1994-2019 yılları arasında toplanan gen hazinesi Erzincan’ın Bahçeliköy’ünde kış mevsimi için hazırlanıyor.
Gelişmiş dünya ülkeleri kendi ülkelerindeki gen kaynaklarını toplayarak koruma altına alırken, Türkiye de bu alanda önemli çalışmalara imza atıyor. Ülkelerin biyolojik çeşitliliklerinin bir kısmını oluşturan ve insan beslenmesinde büyük öneme sahip gen hazineleri, gelecekte dünya üzerinde yaşanabilecek felaketler, gen kaynaklarının kaybolup gitmesine karşı alınan çok önemli bir önlem olarak gösteriliyor.
Bu kapsamda 11 ilden toplanan ve Erzincan’da korunan gen kaynakları ağır kış şartlarından zarar görmemeleri için, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından titizlikle kış mevsimine hazırlanıyor.
Erzincan, Van, Bitlis, Erzurum, Ardahan, Iğdır, Kars, Artvin, Bayburt, Gümüşhane ve Bingöl illerinde yapılan sürvey çalışmaları ile toplanan 142 elma, 144 armut, 41 erik, 45 dut, 27 kiraz, 11 ayva, 10 kayısı, 12 kuşburnu, 13 badem, 5 şeftali, 3 vişne ve 220 çeşit üzümün saklandığı genetik hazinede kış hazırlıkları sürüyor.
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Enstitü Müdürü Samet Karataş, “Gelecek nesillerimize miras bırakacağımız genetik kaynakları koruduğumuz bahçelerimizin kışlık bakımlarını özenle yapıyoruz... Burada bulunan gen kaynakları hem ülkemiz hem tarım sektörümüz hem de geleceğimiz için son derece önemlidir. Ağır geçen kış şartlarından zarar görmemeleri için tüm hazırlıklar teknik ekiplerimizin gözetiminde titizlikle sürdürülmektedir” dedi.