Farklı bölgelerde olmalarından ötürü Trabzon ve Muğla balında farklılıklar bulunurken çoğu zaman kıyaslamaya sebep olabiliyor.
Trabzon dört mevsimde de yağış alan dağları, yüksek yaylarında yetişen çiçekleri ayrıca çam ormanlarıyla lezzetine doyulmaz balın oluşması için arılara zemin hazırlıyor. Muğla’nın ise geniş narenciye bahçeleri ve zengin bitki örtüsüyle yörede yetişen balın kendine özgü bir lezzete sahip olmasını sağlıyor. Şimdi Trabzon balı mı, Muğla balı mı?
Trabzon balı, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde üretilen bir bal çeşidi olup bu bölgedeki zengin bitki örtüsü ve iklim koşulları, Trabzon balının kendine özgü aromasını ve lezzetli olmasından kaynaklanıyor. Hem açık hem de koyu sarı renkte olan Trabzon balı, sıvı haldeyken oldukça akışkan bir yapıda, ancak katılaştığında kremsi bir kıvam alıyor. Tadı ise hoş kokulu ve tatlıdır. Trabzon balı, yüksek besin değerine ve sağlığa olan faydaları ile de biliniyor. İçerisinde vitamin, mineral ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, kalp sağlığını korumaya, sindirim sistemini düzenlemeye ve daha birçok fayda sağlıyor. Trabzon balı, çiçek balı, çam balı ve kestane balı gibi farklı çeşitlerde üretiliyor. En yaygın çeşidi ise çiçek balı olup, bu balın üretiminde bölgeye özgü yüzlerce farklı çiçek türünden yaralanılıyor. Türkiye'nin en kaliteli ballarından biri olarak kabul gören Trabzon balı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek, "Trabzon Balı" adı ile pazarlanıyor.
Türkiye'nin en önemli bal üretim merkezlerinden biri Muğla ilidir. Muğla'nın yüzde 68'i ormanlarla kaplı olması, bu ormanlarda çam, ladin, sedir, kestane, ıhlamur, kekik, adaçayı, ekinezya gibi çeşitli bitki türleri yetişmektedir. Bu bitki türleri, Muğla balına kendine özgü aromasını ve lezzetini vermektedir. Muğla balı, diğer bal türlerine göre daha fazla koyu renkli olup rengi, koyu kahverengiden siyaha kadar değişiyor. Tadı ise bitki çeşidinden zengin olup hafif dumanlıdır. Yoğun bir çam ağacı kokusuna sahip olan Muğla balı ve diğer bal türlerine göre daha yoğundur. Aynı zamanda diğer bal türlerine göre daha geç kristalleşerek bu balın daha sıklıkla tercih edilmesinde önemli bir etken oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek ayrıca sindirim sistemini düzenleyip içerisindeki antioksidan sayesinde kan şekerini dengeliyor. Kahvaltıda, tatlılarda, salatalarda, çay ve kahvede kullanıldığı gibi ayrıca, cilt ve saç bakımında da kullanılıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Muğla balı, coğrafi işaretle tescillenmiştir. Muğla balı üretiminin Muğla sınırları içerisinde belirli bölgelerde, belirli şartlarda yapıldığını ve bu balın kalitesinin ve lezzetinin korunduğunu da ayrıca gösteriyor.
Sonuç olarak hem Trabzon balı hem de Muğla balı kendi içinde farklı özelliklere sahip olmasının yanı sıra lezzetinin de birçok sağlık açısından faydası ile de öne çıkan bu ballar üretildikleri bölgenin özelliklerini taşıyorlar. Bu nedenle her ikisinin de iyi olduğu özellikler bulunduğu için aralarında bir kıyaslama yapmak doğru bir tercih olmayacaktır.