İlim ve İrfan yolunda 74 yıl

Erzincan İlim Yayma Cemiyeti Şube Başkanlığı tarafından düzenlenen Hacı Gıyasettin Deniz Yüksek Öğrenim Yurdunda 74. Yıl Kuruluş etkinlikleri düzenlendi.

İlim Yayma Cemiyetinin 74. Kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Erzincan Şubesi olarak bugün Hacı Gıyasettin Deniz Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdunda düzenlenen program Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı, Erzincan İlim Yayma Şube Başkanı Mesut Deniz’in selamlama konuşmasının ardından,

İlim Ve İrfan Yolunda 74 Yıl Erzincan İlim Yayma Cemiyeti

Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. İshak Emin Aktepe hoca İlim Yayma Cemiyetinin tarihçesi, ilim ve irfan yolunda 74 yıl konulu sunumu yaptı:

“Türkiye’de eğitim ve öğretimi desteklemek amacıyla 1951 yılında İstanbul’da kurulan cemiyet,

Demokrat Parti’nin 14 Mayıs 1950 tarihinde iktidara gelmesinden sonra 1951’de yedi ilde ortaokul seviyesinde dört yıllık İmam-Hatip okulları öğretime başladı. Bunlardan biri olan İstanbul İmam-Hatip Okulu’na bugün (2015) Şehzadebaşı’nda İlim Yayma Yurdu’nun yerinde bulunan harabe durumundaki eski Zeyrek Ortaokulu tahsis edilmekle birlikte herhangi bir maddî tahsisat ayrılmadığından bazı iş adamları bu binayı satın alıp tamir ettirdiler. Ardından okulun kurucu müdürü Celâl Hoca’nın (Mahmut Celâlettin Ökten) öncülüğünde altmış sekiz hayırseverin desteğiyle 11 Ekim 1951 tarihinde İlim Yayma Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin ilk faaliyeti okulun 17 Ekim 1951’de hizmete açılmasını sağlamak oldu. Yine cemiyet tarafından Şehremini’deki eski halkevi binası onarılarak İmam-Hatip Okulu öğrencileri için yurda dönüştürüldü.

İlim Yayma Cemiyeti, 10 Şubat 1952 tarih ve 4/169 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “umumi hizmetlere hâdim” derneklerden sayıldı.

27 Mayıs 1960 İhtilâli’nden sonra kayyıma devredilen cemiyet vesâyetten ancak 1967’de kurtulabildi. Devletin zaman zaman derneklerin faaliyetlerine kısıtlamalar getirmesi, giderek sivil toplum kuruluşlarını yasal bakımdan daha güvenceli olan vakıflaşmaya yöneltti. İlim Yayma Cemiyeti de 8 Ocak 1973’te İlim Yayma Vakfı’nı kurdu ve cemiyetin bütün mal varlığını vakfa devretti. 

İlim Ve İrfan Yolunda 74 Yıl 7

MİLLİ MANEVİ DEĞERLER ÖNEMLİ Mİ?

Millî Değerler:

•       Vatanseverlik: Ülkenize ve milletinize olan sevgi ve bağlılık.

•       Bağımsızlık: Ülkenizin kendi kararlarını alabilme hakkı.

•       Millî Bayramlar: Tarihî olayları ve kahramanları anma günleri.

•       Dil ve Kültür: Anadilinizi koruma ve gelenekleri yaşatma.

Manevi Değerler:

•       Dinî İnançlar: Herkesin inançlarına saygı gösterme.

•       Ahlak ve Etik: İyi niyet, dürüstlük, yardımseverlik gibi değerleri yaşama.

•       Aile ve Toplum: Aile bağlarına önem verme, toplumun refahına katkıda bulunma.

Erzincan Gıyasetti Deniz Yüsek Öğrenim Kız Yurdu

Erzincan'da o ilçe ile kontrollü olarak ulaşım sağlandı... Erzincan'da o ilçe ile kontrollü olarak ulaşım sağlandı...

İLİM YAYMA CEMİYETİNİN FAALİYETLERİ

•       Okullar, yurtlar ve kurslar açmış, öğrencilere -İlim Yayma Vakfı ile iş birliği halinde- lisans, yüksek lisans ve doktora aşamalarında burs sağlamıştır. Daha sonra açılan Yüksek İslâm enstitülerinin ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla çalışmış, ileriki yıllarda hizmetlerini diğer fakülte öğrencilerine yayarak onlar için yurtlar açmıştır. Ayrıca çeşitli fakülte, okul ve yurtlara tesis ve tamir, demirbaş eşya, kitap, eğitim malzemesi vb. konularda yardım yapan cemiyet birçok akademisyene yurt içinde ve dışında yabancı dil öğrenimi, ilmî faaliyetlere katılma, tez hazırlama gibi çalışma ve etkinlikleri için maddî destek vermiştir. Cemiyet halen, geleneksel faaliyetleri yanında İmam-Hatip liseleri ve İlâhiyat fakülteleri talebeleri için meslekî yaz seminerleri, belirli zamanlarda bilgisayar ve özellikle yüksek lisans ve doktora talebelerine yönelik dil kursları düzenlemekte; ilmî toplantılar, sempozyumlar ve konferanslar tertiplemektedir.

•       Günümüzde İlim Yayma Cemiyeti ile İlim Yayma Vakfı ortak faaliyetler yürütmekte, Türkiye’nin birçok yerinde vakfın mülkiyetindeki yurt binaları cemiyet tarafından işletilmektedir. Ayrıca 1998-1999 öğretim yılında faaliyete başlayan Özel İrfan Eğitim Kurumları ile 2000-2001 öğretim yılında açılan Erzurum İstiklâl Koleji de vakfın desteğiyle hizmetlerini devam ettirmektedir. Nihayet vakıf 2010 yılında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’ni kurmuştur.” Dedi

İlim Ve İrfan Yolunda 74 Yıl 2

Önceki dönem şube başkanlarından Ahmet Yağcıoğlu, Erzincan da İlim Yayma Cemiyetinin kuruluş sürecini anlattı. Erzincan İlim Yayma Cemiyeti bir önceki dönem Başkanı Yrd. Doç Dr. Sabahattin Karanlık hoca ise öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

İlim Ve İrfan Yolunda 74 Yıl 5

Erzincan’ın Kemah İlçe Kaymakamı Ökkeş Safa Türkoğlu İlim Yayma Vefa Yurdu hatıralarını ve tecrübelerini paylaştığı bir sohbetin ardından Şube Başkanı’nın kaymakam beye hediye takdimiyle program sona erdi.

Editör: Mehmet Yaşar Çiçek