Hayatımızda yaşadığımız ya da çevremizde olup biten birçok olay kalp krizini tetikliyor. Günlük hayatın sırtımıza yüklediği stresin birçok nedeni var aslında. Yaşadıklarımız karşısında kalp sağlığını korumak mümkün mü?

Hayatımızda kalp krizi riskini tetikleyen olayların başında mutsuz evlilikler geliyor. Bunun dışında trafikte geçirdiğimiz sürenin artması, vardiyalı çalışma sistemi, yalnızlık, erken menopoz, diş sağlığı, horlama, yeterince uyumama, göbek bölgesinde yağlanma, fazla TV başında oturma, fazla egzersiz yapma, hepatit-C gibi bir çok etken kalbimizi yoruyor ve kalp krizi riskini artırıyor.

Peki birçoğumuzun yaşadığı bu olumsuz durumlar karşısında neler yapmalıyız?

Yoğun trafikten, uzun süre araç kullanmaktan kaçının. Kısa mesafelerde mutlaka yürüyüş yapın. Yoğun trafiğe çıkmak zorundayız rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz.

Hayatınızda iyi eş seçimi son derece önemlidir. Hayatınız boyunca birlikte olacağınız kişi ile olan yaşantınız eğer istediğiniz gibiyse kalbiniz mutlu ve sağlıklı olacaktır. Eğer evliliğinizde sorunlar yaşıyorsanız bu sizde stres oluşturacak ve sizi alkol, sigara gibi kötü alışkanlıklara sevk edecektir. Evliliğinizi mutlu bir şekilde yaşamaya çalışın.

Yapılan bir araştırma günün değişik saatlerinde vardiyalı sistem içerisinde çalışan kimselerde kalp krizi riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Eğer gündüz çalıştığınız düzenli bir işiniz yoksa dengeli beslenmeye çalışan, arada bir doktora giderek kalbinizi kontrol ettirin.

Kalp asla yalnız kalmayı sevmez. Hayatı tek başına yaşamak zorunda değilsiniz. Yalnızlık kalbinizi fazlasıyla strese sokacaktır. Bu yüzden hayatı sevdiklerinizle paylaşın. Yeni dostlar edinin.

Prof. Özkaya: "Yoğun bakımlar amacından fazla hizmet veriyor" Prof. Özkaya: "Yoğun bakımlar amacından fazla hizmet veriyor"

Kalbi strese sokan diğer bir nedense erken girilen menopozlardır. 46 yaşından önce menopoz durumuna geçtiyseniz bu kalp sağlığınız için iyi bir işaret değildir. Erken menopoz kalp hastalıklarını riskini artırır. Böyle bir durumunuz varsa mutlaka kalbinizi kontrol ettirin.

Kalp sağlığının diğer bir düşmanı da diş eti hastalıklarıdır. Diş eti rahatsızlığı olan kişilerde kalp krizi riski daha yüksektir. Böyle bir rahatsızlığınız varsa diş hekimine giderek tedavi olmalısınız.

Düzenli horlayan biriyseniz bu başta partnerinizi rahatsız edecektir. Horlayan bireylerde genellikle uyku apnesi rahatsızlığı mevcuttur. Bu durum hava yolunuzun tıkanmasıyla ve sağlıksız oluşuyla ilgili bir problemdir. Genelde horlama sorunu kişilerde ileriki dönemlerde kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, felç gibi rahatsızlıklara yol açar. Burnumda et var ondan horluyorum ya da ben horlamam deyip sorunu hafife almayın.

Hayatımızda yeterli uyku bizim için çok önemlidir. 6 saatten az ya da 9 saatten fazla uyuyorsanız bu kalp, felç, diyabet gibi birçok soruna davetiye çıkaracaktır. Beyniniz ve kalbinizin sağlıklı olmasını istiyorsanız günde en az 7 saat uyumalısınız.

Fazla kilolar her zaman başımızın belasıdır. Aşırı göbek yağlanması size mutlaka sorun çıkaracaktır. Göbek yağları sağlığımız için çok tehlikeli ve hayati önemdedir. Bel çevresi kadınlarda 85 cm, erkeklerde ise 100 cm’yi aşmamalıdır. Eğer aştıysa uygun bir diyet programı belirlemek adına size diyetisyene gitmenizi tavsiye edeceğiz.

Aşırı TV izlemek her zaman sağlıksızdır ancak insanlar çoğu zaman TV başında saatlerce oturur. TV başında aşırı oturmak kalp krizi riskini artırır. Mümkün olduğu kadar az TV izleyin.

Normal şartlarda egzersiz yapmak sağlıklıdır. Ancak egzersiz belirli bir program dahilinde vücut şeklinize özel bir programa uygun olarak yapılmalıdır. Fazla egzersiz sizi daha sağlıklı yapmayacak aksine kalp sağlığınıza zarar verecektir. Yani egzersizin azı kadar çoğu da zarar.

Eğer hepatit-C hastalığınız varsa  bu kalp ve damarlarınıza sorun çıkaracaktır. Sürekli doktorunuz ile irtibat halinde olmalısınız.

Editör: Haber Merkezi - SK