Kaşıntı, vücudun tümünde olabileceği gibi yalnızca belirli bölgelerde de olabilir. Bu durum psikolojik olabileceği gibi bazı hastalıkların semptomu olarak da ortaya çıkabilir. Kaşıntının artış ya da azalma gösterdiği durumlardaki farklılık, bazı hastalıkların belirtisi olarak görülse de bu bilgi, başlı başına yeterli değildir. Kaşıntının nedeninin tam olarak anlaşılması için hekime başvurulmalıdır. Hekim öncelikle hastanın öyküsünü dinler ve ardından fizik muayenesini yapar. Gerekli gördüğünde bazı laboratuvar tahlilleri ile kaşıntıya neden olan hastalığın tanısını netleştirir. Ön tanıya yardımcı olabilecek vücut kaşıntılarının bir bölümü şu şekildedir:

Günlük nemlendirici kullanın: Etkilenen cilde günde en az bir kez hipoalerjenik ve kokusuz nemlendirici uygulayabilirsiniz.

Mümkün olduğunca kaşınan bölgeyi kaşımaktan kaçının. Kaşınmasını önleyemiyorsanız kaşıntılı bölgeyi örtün. Tırnaklarınızı kesin ve geceleri fark etmeden kaşınmanızın cildinize zarar vermemesi için eldiven giyin.

Ilık banyo veya duş alın: Ilık banyo suyu kullanmak, Epsom tuzları, kabartma tozu, pişmemiş yulaf ezmesi gibi evde uygulanabilecek tedavilere başvurabilirsiniz. Bunlardan hangisinin size iyi geldiğini denemeniz gerekir. Kronik kaşıntılı bazı insanlar sıcak bir duşun semptomlarını saatlerce hafiflettiğini belirtmektedir. Bazı vakalar ise soğuk bir duşun daha etkili olduğunu belirtir. Hangi yöntemi tercih ederseniz edin, hafif bir temizleyici kullanın ve keselenmekten kaçının. Cildinizin iyi durulandığından emin olup, nazikçe kurulayın ve nemlendirici uygulayın.

Stresi azaltın: Stres kaşıntıyı kötüleştirebilir. Davranış değiştirme terapisi, akupunktur, danışmanlık, meditasyon ve yoga stresi azaltmanın yollarından birkaçıdır. Stresi azaltmak, sadece kaşıntı için değil bütün sağlık önlemlerinde önemli olan bir girişimdir.

Erzincan’da Sağlıkta Yeni Bir Dönem: Modern Hastanenin açılış tarihi netleşti! Erzincan’da Sağlıkta Yeni Bir Dönem: Modern Hastanenin açılış tarihi netleşti!

Odanızın havasının kuru kalmasına müsaade etmeyin: Evlerde bulunan ısıtma sistemleri odaların neminin düşmesine neden olur. Yattığınız veya en fazla vakit geçirdiğiniz odaya bir buhar makinesi takmak cildinizin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Hafif ya da ince giysiler giyin: İnce giysilerin giyilmesi teni serin tutarken burada oluşan kaşıntı hissini azaltabilir.

  • Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir. Bazı kumaş türleri de cildi tahriş ederek kaşıntı hissinin artmasına neden olabilir.
  • Kaşıntı ve Artan Su Tüketimi: Kaşıntıya eşlik eden aşırı su tüketimi ve normalden fazla idrara çıkma gibi şikayetler, diyabet hastalığından kaynaklanabilir.
  • Kaşıntı ve Kilo Kaybı: Belirgin bir şekilde kilo kaybının yaşandığı, deri renginde farklılıkların gözlendiği ve kaşıntı hissinin arttığı durumlarda kanser şüphesi göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak net teşhis için sağlık taramalarının yapılması gerekir.
  • Kaşıntı ve Çarpıntı: Kişinin normalden fazla kaşınmasına eşlik eden çarpıntı ya da saç dökülmesi varsa hipotiroidi hastalığı göz önünde bulundurulmalıdır. Kaşıntının sebebi, tiroit bezinin fazla çalışmasına bağlı olarak kan düzeyinde TSH hormonunun çok fazla bulunması olabilir.
  • Kaşıntı ve Cilt Renginde Değişim: Deri ve gözlerde sararma, idrar renginde koyuluk, şişkinlik, karın ağrısı ve kaşıntı, karaciğer hastalıkların belirtisi olabilir.
  • Kaşıntı ve Hâlsizlik: Yorgunluk ve hâlsizlik gibi belirtilerin varlığında hipotiroididen şüphelenilir.
  • Kaşıntı ve Kırmızı Lekeler: Cilt yüzeyinde kabarıklık şeklinde oluşan kızarıklıklar ve kaşıntı, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığının işaretçisi olabilir.

    Kaşıntıyı Gidermek İçin Evde Uygulanabilecek Önlem ve Tedaviler

    Kaşınmanıza neden olan durumları belirleyip, uzak durun: Belirtilerinize neyin sebep olduğunu belirlemeye çalışın ve bunlardan kaçının. Neden olan durumların arasında yün ya da sert ipliklerden işlenmiş kumaşlara sahip olan giysiler, bulunan ortamın sıcak olması, banyoyu aşırı sıcak suyla yapmak veya birtakım temizlik ürününe maruz kalma olabilir.
Editör: Haber Merkezi - SK