Kefirin faydaları nelerdir?
Sütün, kefir kültürü ile fermente edilmesi ya da farklı bir deyişle mayalanması ile elde edilen ürünün içeriğindeki mikroorganizmalar, biyoaktif maddeler ve enzimler üretir. Yapılan fermantasyon işlemi sırasında mikroorganizmalar, ham maddenin kimyasal yapısını dönüştürerek besin bulunabilirliğini arttırırlar. Böylece ortaya çıkan ürün biyokoruyucu etki kazanır.
Sütte yer alan tüm besin maddelerini içeren kefir ayrıca vücut için gerekli olan amino asit ve yağ asitlerini de içerir. Günde 1 su bardağı kefir tüketildiğinde günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacının %20'si, B2 vitamininin %19'u, B12 vitaminin %14'ü ve magnezyum ihtiyacının %5'i karşılanabilir. Yapılan pek çok kısıtlı çalışma ışığında kefirin diğer faydaları da aşağıda listelenmiştir:
- Kas kasılmalarını önlemede yardımcıdır.
- Damar sertliğini önler.
- Kronik yorgunluğun giderilmesinde etkilidir.
- Kansızlığı önler.
- Cilt, tırnak, göz ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.
- İdrar yolu iltihabı tedavisini destekler.
- Kilo kontrolünde yardımcıdır.
- Vücut direncini artırır.
- İyileşme sürecini hızlandırır.
Bilinen faydalarının bir kısmı sınırlı çalışmalarla ortaya konmuşken, bir diğer kısmı da yalnızca laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Her gıda maddesinde olduğu gibi, kefirin de aşırı miktardaki tüketimi zararlı olabilir. Bu yüzden hastalıkların tedavisi için kefir tüketmeden önce mutlaka uzman bir hekime danışılmalıdır. Gebelik ve emzirme döneminde tüketilmeden önce hekime başvurulmalıdır.