Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde yaşamını sürdüren Kıbrıs Gazisi Hüsamettin Özkan Kemaliye ilçe protokolü tarafından ziyaret edildi. Kemaliye Kaymakamı İlhan Kayatürk ve Kemaliye Belediye Başkanı Erdem Atmaca ilçe protokolüyle birlikte Kıbrıs Gazisi Hüsamettin Özkan’ı ziyaret ettiler.

Kıbrıs Gazisine Anlamlı Ziyaret (1)

Küçük bir rahatsızlığı bulunan Kıbrıs Gazisi Hüsamettin Özkan’a geçmiş olsun dileklerini ileten Kemaliye Kaymakamı ve Belediye Başkanı her zaman gazimizin yanında olduklarını ifade ettiler. Bir süre Kıbrıs Gazisi Özkan’la sohbet eden Kaymakam ve Belediye Başkanı Gazi Özkan’a acil şifalar dilediler.

Kıbrıs Barış Harekatı Nedir?

Kıbrıs Barış Harekatı askeri kod adı Atilla Harekatı olan ve 20 Temmuz 1974'te başlayan, 18 Ağustos 1974'te sona eren, 4 hafta 1 gün süren ve Kıbrıs Adası'na yapılmış Türk askeri barış operasyonudur.

Erzincan'da Kaygı Yönetimi ve Sosyal Beceri Atölyeleri öğrencilerin gelişimine katkı sağlıyor Erzincan'da Kaygı Yönetimi ve Sosyal Beceri Atölyeleri öğrencilerin gelişimine katkı sağlıyor

Kıbrıs Barış Harekatı sebepleri

15 Temmuz 1974'te Kıbrıs'ta askeri darbe gerçekleşti. Yunanistan'daki askeri cuntanın emri ile gerçekleştirilen darbe Kıbrıs Millî Muhafız Ordusu, Yunan-Rum paramiliter ordusu EOKA-B ile beraber organize edildi. Darbenin sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başpiskopos III. Makarios görevden alındı ve yerine EOKA-B'nin lideri Nikos Sampson getirildi. Darbenin amacı Kıbrıs'ta Yunan ilhakının gerçekleştirilmesi ve Kıbrıs Helenik Cumhuriyeti'nin kurulmasıydı.

Kıbrıs'ta yapılan darbe, Lefkoşa'daki Türk Büyükelçiliği tarafından şifreli mesajla Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı'na iletildi. 1960 yılında imzalanan Kıbrıs Cumhuriyeti Garanti Antlaşması'nın garantör ülkesi olan Türkiye, bir diğer garantör ülke olan İngiltere ile ortak bir operasyon gerçekleştirmek için durumu görüştü. İngiltere'nin destek vermemesi halinde Türkiye tek başına askeri operasyon gerçekleştirme kararı aldı.

16 Temmuz 1974'te Dış İşleri Bakanlığı, ABD ve İngiltere Büyükelçilikleri'ne durumu bildirdi. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, muhalefet partileri liderleri ile durumu görültü ve bir gün sonra müzakereler için Londra'ya hareket etti.

Bülent Ecevit önderliğindeki Türk heyeti, dönemin İngiltere başbakanı Harold Wilson, İngiltere Dış İşleri Bakanı James Callaghan ve ABD Dış İşleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisco ile Kıbrıs meselesini görüştü. Fakat İngiltere ve ABD, Türkiye'ye destek vermedi. 18 Temmuz 1974'te Türk heyeti Ankara'ya geri döndü. 19 Temmuz 1974'te Kıbrıs'taki durum Genelkurmay Başkanlığı'ndaki komutanlarla görüşüldü ve görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu oy birliği ile Kıbrıs'a askeri müdahale kararı aldı.

Editör: Haber Merkezi - SK