Erzincan kış kendini göstermişken, hastalıklara karşı dirençli olmak isteyen vatandaşlar soluğu aktarlarda alıyor. Kış ayının gelmesiyle satışların yükseldiği aktarlarda en çok tercih edilen doğal ürünler ıhlamur, hatmi çayı ve hibiskus oldu. Kış mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasının ardından Erzincan’da yaşayan vatandaşlar, hastalıkların önüne geçmek için aktarlara koşuyor. Kış çaylarının, hastalanmadan önce bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi için tüketilmesi gerektiğini vurgulayan aktarlar, bu dönemde en çok ıhlamur, hatmi çayı ve hibiskus gibi bitkisel ürünleri tavsiye ediyor.
"İnsanlar kış çayının grip olduktan sonra içildiğini düşünüyor"
Özellikle mevsim geçiş aylarında vatandaşların hava değişiminden sıklıkla etkilendiğini kaydeden aktar Murat Sönmez, bu dönemlerde vatandaşların genellikle ıhlamur, kış çayı, tarçın ve zencefil gibi ürünler tükettiğini belirtti. Sönmez, "Kış mevsiminde hastalıkların yaygınlaşması ile birlikte ülke genelinde aktarlara ilgi arttı. Son dönemde insanların alternatif tıpa talebi arttığı için biz daha çok burada hatmi çayı, hibiskus, ıhlamur ve benzeri ürünleri önermekteyiz. Kışın hem boğazı yumuşatır, hem de boğazdaki enfeksiyon oranını azaltır. İnsanlarda yanlış bilinen bir algı var. Genellikle kış çayının grip olduktan sonra içildiği düşünülür ama tam tersi. Kış çayı vücudun bağışıklığını ve direncini kuvvetlendirmek için öncesinde tüketilmesi gereken bir içecektir” dedi.
Kış çaylarının faydalarından bahseden Sönmez, “Kış çayının olmazsa olmaz ıhlamurdur. Boğazı yumuşatmada birebir etkisi vardır. Hatmi çayına da bu aralar ilgi arttı. Çünkü kuru öksürüğe ve boğazdaki tahribata çok iyi gelmekte. Onun haricinde enfeksiyonu azaltacak etkisi olduğu için kuru zencefil antioksidan özelliğe sahip tarçın ve karanfil revaçta. Bunun içine tatlandırıcı olsun biraz daha vücudun bağışıklığını arttırması için hibiskus bizim önerdiğimiz bitkiler arasında. Bu saydığım bitkiler genellikle demirbaş ürünlerdir yani herhangi bir aktarda olmazsa olmaz ürünlerdir. Kış çayına ilave olarak genelde herhangi bir içeceğinize veya tükettiğiniz yiyeceğiniz içerisine sıvı propolis de takviye ederek bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Sıvı propolis bence Türkiye’de hak ettiği değeri görmüyor. Sıvı propolis vücudun bağışıklığı ve direnci için çok önemli. Özellikle küçük yaştaki çocukların bağışıklığını güçlendirmek için propolis öneriyoruz. İnsanların daha çok kimyasal ilaçlardansa yavaş yavaş aktar ürünlerine, yani alternatif tıpa yönelmesini destekliyoruz" diye konuştu.
Kış çayını kesinlikle kaynatmayın önerisinde bulunan Sönmez, kış çayının tarifini de şu şekilde anlattı:
"Kış çayımızın içerisine ilk önce ıhlamurumuzu atıyoruz. Ihlamurdan sonra antibiyotik özelliğinden dolayı 1 adet de kuru zencefil ekliyoruz. Bağışıklığı arttırması için hibiskus dediğimiz narçiçeğini atıyoruz. Daha sonra antioksidan özelliğine sahip olmazsa olmaz 2 ürünümüz bulunmakta. Bunlardan ilki tarçın, diğeri de karanfil. Bunları da tarife ekliyoruz. Boğaz ağrısı ve kuru öksürüğe çok iyi gelir. Bizim yöremizde çok meşhur olan doğal kuşburnumuz var. Kuşburnu hem hoş koku verir renklendirir, hem de vücudun bağışıklığını arttırıcı özelliğe sahiptir. Bunları attıktan sonra içerisine bir tane de kurutulmuş limon ekliyoruz. Bu şekilde kış çayımız içime hazır. Kış çayını kesinlikle kaynatmıyoruz. Sıcak suyun içinde demleme yöntemiyle yapıyoruz”