Arabanız ne kadar yakıt yakar, aldığınız yakıtla kaç km yol gidebilirsiniz gibi detayları öğrenmek aslında oldukça kolay! Hesaplama için gerekli olan verilere ise yakıt alma işlemleri sırasında ulaşabilirsiniz. İşte, oto yakıt hesaplama yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar:

  • Yakıtınız bitmek üzereyken deponuzu tamamen doldurun. Deponuzu doldurmak için ödediğiniz bedeli not alın. Bu bilgi, hesaplamada oldukça önemli. Kaç litre yakıt aldığınızı not almanıza ise gerek yok. 
  • Arabanızı hareket ettirmeden önce aracınızın ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayın ya da aracınızın kilometresini not edin.
  • Deponuz boşaldığında, yakıt için ödediğiniz bedeli, yakıt aldıktan sonra yaptığınız kilometreye bölün. (Eğer kilometreyi sıfırlamadıysanız, yakıt bittiğinde yaptığınız kilometreden yakıt aldıktan sonraki kilometreyi çıkarmalısınız.) Bu hesaplama sonucunda çıkan sonuç, kilometre başına tükettiğiniz yakıttır.

Şimdi, km başına yakıt hesaplamayı küçük bir örnekle anlatalım ve konuyu daha net hale getirelim.

Yakıt deponuzu 300 TL’ye doldurduğunuzu varsayalım. Deponuz boşalana kadar yaptığınız yol ise 100 km olsun.

100 / 300 = 0,33 TL’dir.

Araç sahipleri dikkat! Fiyatlar cep yakacak... Araç sahipleri dikkat! Fiyatlar cep yakacak...

Yani 1 km için yakıt harcamanız 0,33 TL’dir.

Ayrıca dilerseniz mobil uygulamalar ve internet sitelerindeki hesaplama araçları sayesinde de pratik bir şekilde yakıt tüketimi hesaplaması yapabileceğinizi belirtelim.

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Peki, aracınızın yakıt tüketimini azaltmak ve yakıt için ayırdığınız bütçeyi azaltmak mümkün mü? Elbette mümkün! Şimdi, aracınızın yakıt tüketim miktarını etkileyecek unsurları kısaca sıralayalım.

  • Lastiklerin basıncının düşük olmamasına ve optimum düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra mevsime uygun lastik kullanımı da oldukça önemli. Örneğin yaz aylarında kullanacağınız kış lastikleri aracınızın daha fazla efor sarf etmesine neden olacağı için yakıt tüketimini artırabilir.
  • Aracınızın rutin bakımını aksatmamalısınız. Bu sayede aracınızda var olan ve fazla yakıt harcamanıza yol açan sorunları giderebilir, bunun yanı sıra güvenliğinizi de sağlayabilirsiniz.
  • Sabit hızla yolculuk yapmaya, ani fren yapmaktan kaçınmaya, dur-kalk yapmamaya ve aracınızı rölantide bekletmemeye özen göstermelisiniz.
  • Aracınızdaki fazla ağırlık da yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Bu nedenle ihtiyacınız olmayan eşyaya aracınızda yer vermediğinize emin olmalısınız.
  • Arabayı kullanırken doğru vitesi seçmeniz de aldığınız yakıtı verimli bir şekilde kullanabilmeniz için oldukça önemli.
  • Yüksek hızla yol alırken araç camlarını açmak yerine klimayı tercih etmelisiniz.
Editör: Haber Merkezi - SK