Vücut geliştirme tutkunları tarafından performans artırmak için kullanılan steroid tüketimi tehlikeli boyutlara ulaştı. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, böbrek hasarına neden olma riski bulunan steroidlerin lise çağlarındaki gençlere kadar indiğini belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu. Haber Global'de yer alan habere göre Steroid ve protein tozlarının böbrek sağlığını bozabileceğine dikkat çeken Erk, "Steroidler tıpkı tuz, şeker gibi organları besleyen damarların yapısını bozma eğilimindedir. Protein tozları içerisinde bulunan steroidlerin kullanılması ve özellikle bunların genç yaşlarda kullanılmaya başlanması ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Dolayısıyla bu ürünlerin illegal pazarlarda satılmasının engellenmesi gerekiyor" dedi.

BÖBREKLERDE İFLAS RİSKİ 

Artan tüketimin özellikle 18 yaş altındaki gençlerde ciddi sorunlara yol açabileceğini sözlerine ekleyen Erk, "Liseli gençler bile vücut geliştirme için streoidlere başvuruyor. Aslına bakarsanız bu durum, vücut gelişimine engel olurken, boy kısalığı, organ yetmezliği gibi durumlara da yol açabiliyor. Kimyasal moleküllerden oluşan steroidleri, böbreklerin arıtması son derece zor olduğundan bir süre sonra organ yetmezliği gibi ağır hasarlarda kaçınılmaz duruma gelebiliyor. Gençlerin mutlaka bilinçlendirilmesi lazım" diye konuştu.

SAVUNMASIZ BIRAKIR

İç Hastalıkları Uzmanı Osman Erk de steroidlerin kortizonlu ilaçlar olduğunu belirtirken, şöyle konuştu: "Steroid, bağışıklık sistemini baskılar ve vücudu kansere açık bir hale getirir. Bunun dışında; tansiyon ve kan şekerini yükseltir, şişmanlığa da neden olabilir. Steroidler, vücudun dengesini bozan son derece sakıncalı olan ilaçlar olduğundan, mutlaka doktor kontrolü ile kullanılması gerekir dedi.

"Türkiye’de reçetesiz steroid kullanımı çok yaygın. Hatta reçetesiz bir şekilde internet üzerinden satışları oluyor. Steroid kullanımı sonucu karaciğer yetersizliği, vücutta iltihap gibi sorunlar yaşayan hastalarımız oldu ve bu hastalarımızın çoğu çok gençti. Sporcu ve gençlere tavsiyem steroidlerin zararlı olduğunu bilmeleri ve kesinlikle kullanmamaları. Steroid kullanımı sonucunda; kaslar erir, vücut yağ tutar, bağışıklık bozulur, böbrek ve karaciğer problemleri ortaya çıkar. Umarım internetten bu tip ilaçların satışları ve reçetesiz kullanımı yasaklanır."

KISIRLIĞA YOL AÇABİLİR!

Sporcu ve Besin Takviye Uzmanı Barış Yalçın ise steroidlerin kısa vadede; cinsel fonksiyon bozuklukları, karaciğer hasarı, dermatolojik sorunlar ve kardiyovasküler bozukluklara yol açabileceğinin altını çizerken, "Steroid uzun vadede ise daha sinsi ve öngörülemezdir. Bu madde, kronik hastalıkların normalden genç yaşta açığa çıkması, kanser riskinin artması ve kısırlık gibi sorunlara yol açabilir" ifadelerini kullandı.

Çocukların sağlığı için ağır okul çantalarına dikkat! Çocukların sağlığı için ağır okul çantalarına dikkat!

"Türkiye’de steroid kullanımı tahmin edilenin çok üzerinde olduğuna da değinen Yalçın, "Öyle ki; istediğiniz her an ve her salonda erişebilir durumda. Özellikle İstanbul'da merdiven altında içinde ne olduğu belli olmayan steroidler üretiliyor. Özellikle gençler sosyal medyanın etkisiyle 'güzel vücut' algısına kapılıyorlar. Ancak biraz vakit ve emek harcansa zaten istedikleri vücuda erişebilirler. Bu yüzden gençlere streoidin zararlarının doğru bir şekilde anlatılması şart. Bu da sporcular, aileler, sağlıkçılar tarafından medya desteğiyle sağlanması gerekir. Aileler, çocuklarını iyi gözlemlesinler, deri yapılarında anormal döküntü ve sivilceleri gözden kaçırmasınlar. Bunların yanı sıra periyodik olarak çocuklarına hem kan hem de idrar tahlilleri yaptırsınlar" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi - SK