Halk arasında makas atma olarak bilinen sürücülerin araçlar arasında S çizerek araba kullanmasının cezası 32 bin 233 TL'den, 46 bin 393 TL'ye yükseltildi. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni yaptırımların yolda olduğu ve artık makas atanların ehliyetlerine el konulacağı da ifade edildi. Türkiye’de 2015 yılından bu yana, 60 binden fazla kişi trafik kazalarında hayatını kaybederken, 3 milyon kişi ise yaralandı.

Türkiye'deki trafik kazalarına sebep olan kusurların %89'u sürücülerden, %8,3'ü yayalardan, %0,7'si ise yolculardan kaynaklanıyor. Ayrıca Türkiye'de 2024 yılında 623 bin 148 trafik kazası meydana geldi, bu kazalarda 2 bin 713 kişi yaşamını yitirdi, 388 bin 644 kişi yaralandı.

Peki, makas atmanın psikolojisi nedir, bu cezalar caydırıcı olacak mı, uzmanlar anlattı. 

5 YIL MEN EDİLMELİ

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, makas atmanın magandalık olduğunu belirterek, "Bu kişiler, trafikte en az 5 aracın kaza yapmasına sebep oluyorlar ve bu araçlardaki kişilerin canlarını tehlikeye atıyorlar. Para cezası var ama caydırıcılık önemli. İnsan hayatını bilerek sırf adrenalin için tehlikeye atmanın cezası daha ağır olmalı. Sürücünün 5 yıl belgesi men edilmeli ve her yıl psikoteknik testlere tabi tutulmalı. 10 yıl ticari araç kullanamamalı" diye konuştu. 

ACELECİ KİŞİLİKLER

Psikolog Özge Öztaşçı, makas atanların genelde sabırsız ve aceleci kişiler olduğunu belirterek,  "Günlük yaşamın getirdiği stres ve zaman baskısı, sürücülerin trafikte sabırsız davranmasına yol açabilir. Trafikte yaşanan sıkışıklık veya diğer sürücülerle yaşanan olumsuz etkileşimler, bazı bireylerde öfke ve saldırganlık duygularını tetikleyebilir. Bu duygular, kontrolsüz ve tehlikeli sürüş manevralarına dönüşebilir" dedi.

Deprem uzmanlarından, Bingöl, Erzincan, Erzurum uyarısı: Acele edin Deprem uzmanlarından, Bingöl, Erzincan, Erzurum uyarısı: Acele edin

ÜSTÜNLÜK OLMA KOMPLEKSİ

Özellikle genç sürücülerde yeteneklerini gösterme ya da üstünlük sağlama isteğinin böyle riskli davranışlara yol açtığına dikkat çeken Öztaşçı, "Bu nedenle, sürücülerin duygusal farkındalıklarını artırmaları, stres yönetimi teknikleri uygulamaları ve trafikte empati kurarak hareket etmeleri, hem kendi güvenlikleri hem de diğer yol kullanıcılarının güvenliği için hayati önem taşıyor" diyerek açıklamalarını noktaladı.

Kazalar Sağlık Nedeni

PARA CEZASINA ÇEVRİLİYOR

Trafikte Haklarım Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Usta da ölümcül kazalarda sürücü belgesine tedbir konulması gerektiğini belirtirken şu uyarıları sıraladı: "Mevcut ceza kanununa göre, trafik kazalarında taksirle ölüme sebebiyet veren sürücüler 2 ila 6 yıl, birden fazla kişinin ölümü veya yaralanması halinde ise 2 ila 15 yıl hapis cezası ile yargılanıyor. Ancak uygulamada üst sınırdan ceza verilmesi nadiren görülürken, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, cezaların ertelenmesi veya adli para cezasına çevrilmesi gibi nedenlerle caydırıcılık sağlanamıyor."

EHLİYET İPTAL EDİLMELİ

"Mevcut düzenlemelere göre, bir yıl içinde üç kez 100 ceza puanına ulaşan sürücülerin ehliyetleri süresiz iptal edilirken, ölümlü trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin ehliyetleri yalnızca bir  yıl süreyle geri alınmaktadır. Bu çelişki, trafik güvenliğini tehlikeye atmakta ve caydırıcılığı zayıflatmaktadır. Ölümlü trafik kazalarına sebebiyet veren sürücülere yönelik ehliyet iptali ve kısıtlamalarının daha uzun süreli ve caydırıcı olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir."

Kaynak: haberglobal

Editör: Haber Merkezi - SK