Bir rahatsızlık nedeniyle işe gelemeyen ve rapor almak zorunda olan sigortalı çalışanların en fazla araştırdığı konu arasında rapor parasının ödeneceği tarih yer alıyor.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı ve asgari ücret açıklaması! Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emekli maaşı ve asgari ücret açıklaması!

Geçici iş göremezlik ödeneği, sosyal sigortacılık açısından, iş kazası, meslek hastalığı, analık sigortası ve hastalık kapsamında istirahatli - raporlu bulunan sigortalıya kurum tarafından ödenen parasal yardımdır. Devlet tarafından sigortalı çalışanlara ödenen rapor parası, çalışan vatandaşların gündeminde önemli bir konu olmaya devam ediyor. SGK'ya kayıtlı çalışanlara verilen rapor parası, en geç 15 gün içinde PTT aracılığıyla çalışanların hesaplarına yatırılır. Sağlık raporunun en az 3 günlük olması gerekmektedir, aksi takdirde 3 günden kısa olan raporlar için ödeme yapılmamaktadır."

Ücret raporlu kişinin hesabına yatırıldıktan sonra en geç 2 ay içinde alınması gerekiyor. Çekilmeyen ödenekler bu doğrultuda SGK tarafından geri alınıyor. SGK rapor parası almak için bazı şartlar vardır. 

Rapor parası almanın şartları nelerdir?

SGK tarafından yetki verilen doktor ve sağlık kurullarından kişinin sağlık durumuna bağlı sağlık raporu alınması gerekmektedir.

Köy veya mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına veya hesabına bağımsız olarak çalışanların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için prim borçlarının olmaması ve yatarak tedavi görmeleri nedeniyle geçici iş göremezlik durumuna düşmeleri gerekiyor.

Sigortalı çalışanların ise hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için iş göremezlik raporunun başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Analık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması gerekiyor.

Peki rapor parası ne zaman yatar?

Alınacak olan rapor parası, işveren sahibinin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 günden sonra çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin çalışanının hesabına yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekir.

Verilen 2 ay sürenin içinde çekilmeyen ücretler SGK'ya tekrar iade edilir.

Rapor parası nasıl sorgulanır?

Bazı nedenlerden dolayı alınan rapor parası E-devlet üzerinden de kolayca sorgulanabilir. Bunun için; E-Devlet'e şifrenizle giriş yapıp, arama motoruna "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazılır. Daha sonra "4A/4B İş Göremezlik Ödemesi" seçeneğine tıklanır ve böylece iş göremezlik ödemesi ile ilgili merak edilen detaylara ulaşılır.

Editör: Haber Merkezi - SN