Çiğ sütte temel destek ve ilave destek ne kadar oldu? Süt üreticisi ne kadar destek alacak? Temel destek miktarı 20 kuruş üzerinden yapılan hesaplamada, süt havzası illerde süt hayvancılığı yapan üretici, en fazla 1 lira destek alabilecek. Manda, koyun ve keçi sütünde bu destek miktarı 1,16 TL'ye çıkacak.

2025-2026 yıllarında yapılacak çiğ süt destekleme ödemelerine ilişkin esaslar belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığının, "Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ürettiği çiğ sütü süt işleme tesislerine, sözleşmeyle satış belgesi karşılığında süt toplama merkezi vasıtasıyla satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi (BSKS) veri tabanına aylık olarak kaydettiren tarımsal amaçlı örgüte üye veya ortak olan üreticilere temel destek ödemesi yapılacak. Buna göre Erzincan'daki süt üreticileri ürettikleri sütü Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne sattığı için bu desteklemelerden faydalanacak.

TEMEL DESTEK BAKANLIK TARAFINDAN BELİRLENECEK!

Temel destek, Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve kriterler ile üretim maliyeti dikkate alınarak belirlenecek. Temel destek şartlarını sağlayan üreticilere belirlenen katsayıların temel destek tutarı ile çarpımından elde edilen tutar ilave edilerek ödeme yapılacak.

Peki, süt üreticisi temel destek ve ilave destekle birlikte en çok ne kadar destek alacak?

Temel desteğin 20 kuruş olduğu varsayımı ile bir hesaplama yapıldığında süt üreticisi litre başına en çok 1 lira çiğ süt desteği alabilecek. Temel destek 20 kuruşun üstünde olursa, ilave destekler değişeceği için bu rakam daha da artacak. Ancak 20 kuruş üzerinden yapılan hesaplamada istenilen kriterlerin tamamının sağlaması durumunda süt üreticisinin cebine 1 litre süt için en fazla 1 lira girecek. 

Bu hesaplamayı detaylandırdığımızda, temel desteğe ilave olarak aile işletmesi kriteri, kadın ve genç üretici kriteri, süt havzası kriteri, onaylı süt işleme tesisi kriteri, birinci derece tarımsal amaçlı örgüt kriteri ve hastalıktan ari veya AB onaylı işletme kriterlerini yerine getirenlere ayrı çarpanlarda ilave destek verilecek. 

BU KRİTERLERİNDEN SADECE 1'İNDEN İLAVE DESTEK ALINABİLECEK!

Burada onaylı süt işletme tesisi kriteri, birinci derecede tarımsal amaçlı örgüt kriteri ve hastalıktan ari veya AB onaylı işletme kriterinden sadece biri (en yükseği) alınabilecek.

SÜT HAVZASI İLLERDE ÜRETİME TEMEL DESTEĞİN YÜZDE 40 ORANINDA İLAVE DESTEK VERİLECEK 

Buna göre; Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, ERZİNCAN, Erzurum, Muş ve Tunceli illerinde süt hayvancılığı yapan 41 yaşından gün almamış veya kadın üreticiler, inek ve mandalardan günlük en fazla toplam 430 litre süt alan aile işletmeleri, bu işletmeler hastalıktan ari veya AB onaylı işletme ise, temel desteğin 20 kuruş olduğu varsayımı ile toplam alacağı çiğ süt desteği 1 lira olacak. 

SÜT HAVZASINDA OLMAYAN İLLERDE ÜRETİCİ EN FAZLA 92 KURUŞ DESTEK ALABİLECEK!

Mesela çiftliğiniz, hastalıktan ari veya AB onaylı işletme değilse destek miktarı 40 kuruşa düşecek. Veya diğer bütün kriterleri sağlıyorsunuz ancak süt havzası bölgesinde değilseniz, en fazla 92 kuruş destek alabileceksiniz. 

Aile işletme kriterinin çarpanı 0,3, kadın veya 41 yaş kriterinin çarpanı 0,3, süt havzası kriterinin çarpanı 0,4, onaylı süt işleme tesisi kriterinin çarpanı 2, birinci derecede tarımsal amaçlı örgüt kriterinin çarpanı 2, birinci derecede olmayan tarımsal amaçlı örgüt kriterinin çarpanı 1,5 ve hastalıktan ari işletme veya AB onaylı işletme kriterinin çarpanı da 3 olarak hesaplanıyor. 

MANDA KOYUN VE KEÇİ SÜTÜ ÜRETİMİNDE DESTEK MİKTARI 1,16'YA ÇIKACAK!

Manda, koyun ve keçi sütüne ilave 0,8 destek verilecek. Mevcut desteklerin üzerine bu ilave desteğin eklenmesi durumunda manda, koyun ve keçi sütü üreten üreticinin alacağı, diğer bütün kriterlerin de sağlanması durumunda 1,16 TL olacak. 

Ergan Kayak Merkezi'nde fark yaratan merkez hizmete girdi... Ergan Kayak Merkezi'nde fark yaratan merkez hizmete girdi...

Kaynak: tarimdanhaber.com

Editör: Haber Merkezi - SK