Emekli bayram ikramiyesinin 4 bin liraya yükseltilmesiyle doğum yardımına ilişkin düzenlemeleri de içeren ‘Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile trafik kanunu ve bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. İşte detaylar:

Taşıma faaliyetinin engellemesine 250 bin liraya kadar ceza

*Kanunla, Karayolları Taşıma Kanunu’ndaki idari para cezaları yükseltildi.

*Buna göre yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyetlerde bulunan taşımacılara, acentelik ve taşıma komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanlara 17 bin liradan 170 bin liraya kadar para cezası verilecek.

*Yetki belgesi olduğu halde taşıtını yetki belgesine kaydettirmeden kullananlara, yetki belgesinin haricinde ilgili yerlerden izin almadan tehlikeli yük taşıyanlara, taşıma hizmetini yapmaktan kaçınan taşımacılara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.

*Bir taşımacının, diğer bir taşımacının taşıma faaliyetini engellemesi halindeyse 25 bin liradan 250 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.

*Biletsiz yolcu taşıyanlar ile sözleşmesiz taşımacılık yapanlar 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar para cezasına çarptırılacak.

*Yolcu ve eşyaların güvenlik içinde taşınmasını ihlal eden taşımacılara, taşımacının aldığı güvenlik önlemlerini uygulamayan yolcu ve göndericilere 5 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası verilecek.

*Yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli yolculuk yapmasına yönelik tedbirleri almayan, yolcuları taahhüt ettiği yere götürmeyen taşımacılara, 17 bin liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.

*Ceza puanı yüksek olan şoförleriyle ilgili eğitim ve iç denetim amacıyla gerekli önlemleri almayan taşımacılar hakkında, 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezasına hükmedilecek.

*Taşıma yetkisine aykırı olarak yabancı plakalı taşıtların Türkiye sınırları dahilinde iki nokta arasında taşıma yapmaları veya yabancı plakalı taşıtların, uluslararası ikili ve çok taraflı karayolu taşıma anlaşmalarına veya protokollerine uymamaları, taşıma yetkisi, özel izin belgesi veya bakanlıktan alınmış izni olmadan taşıma yapmaları, almış oldukları yetki, belge veya izne uygun faaliyette bulunmamaları, eksik, yanlış, yanıltıcı veya usulsüz belge kullanarak taşıma yapmaları halinde, taşıt sahibine veya şoförüne 5 bin liradan 500 bin liraya kadar ceza verilecek.

Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindirenler hakkındaki cezalar

Kanunlara ve taşımacı ile yolcu arasındaki sözleşmelere aykırı olarak yolcuları veya eşyaları sınır kapılarına taşıyanlara, buralardan aktarma yapanlara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindiren taşımacılar, 5 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası alacak.

Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan taşıt kullanan şoförler hakkında 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar, işletmecisi hakkındaysa 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari cezasına hükmedilecek.

Belirlenen yetkililere denetim için gereken bilgi veya belgeleri ibraz etmeyenlere, 3 bin liradan 30 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.

Karayolları Taşıma Kanunu’nda değişiklik öngören hüküm, kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra yürürlüğe girecek.

Yabancı plakalı araçlara ilişkin olarak tatbik edilen cezalar

*Sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlara ilişkin olarak tatbik edilen cezalar ile geçiş ücretleri ödenmeden bu araçların ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek.

*Söz konusu alacaklar, tebligat şartı aranmaksızın sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle gümrük kapılarında yetkili birimlerce de tahsil edilebilecek.

*Tahsil edilen tutarların yüzde 60’ı hizmet payı olarak genel bütçeye gelir kaydedilecek, yüzde 40’ıysa ilgili işleticiye aktarılmak üzere tahsilatı izleyen ayın sonuna kadar genel müdürlüğe aktarılacak.

*Genel Müdürlük hesabına aktarılan tutar, takip eden 7 iş günü içinde ilgili işleticilerin hesabına aktarılacak.

Petrol Piyasası Kanunu’nda değişiklik

Vergi incelemesi görevi bulunduğunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) bildirilmesiyle söz konusu tesis için başka bir gerçek veya tüzel kişiye de lisans verilmemesi tedbiri uygulanacak.

Bu tedbirin kaldırılıp kaldırılamayacağı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’ndan temin edilecek bilgilere göre üç ayda bir değerlendirilecek. Ancak bu tedbirin süresi EPDK’ye yapılan bildirimden itibaren bir yılı geçemeyecek. Bu hüküm, 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe girecek.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki değişiklikle, cumhurbaşkanıyken bu görevinden herhangi bir nedenle ayrılanlara, istekleri üzerine, müracaat tarihini takip eden ay başından itibaren 140.690 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda yaşlılık aylığı bağlanacak.

Denetim raporları

*Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da denetime ilişkin düzenlemeye gidilecek.

*Bu kapsamda cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilen denetim elemanları tarafından hazırlanacak denetim raporları, kasım ayı sonuna kadar cumhurbaşkanına sunulacak.

*Bu raporlar, Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e aralık ayı sonuna kadar sunulacak ve ilgili raporlar söz konusu ayı takip eden ocak ayı sonuna kadar Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.

*Yükseköğretim Kanunu’ndaki düzenlemeye göre de mülkiyeti Hazine’ye ait olup, faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumlarına bedelsiz olarak devredilmiş olan taşınır ve taşınmaz mallar ile haklar, tasfiye sürecine dahil edilmeyecek ve bunların Hazine’ye intikali sağlanacak.

*Bu düzenleme 1 Nisan 2025’te yürürlüğe girecek.

*Kanunla, ‘Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun’un adı, ‘Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun’ şeklinde değiştirilecek.

*Bu kanuna eklenecek maddeye göre, cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanına mali ve sosyal haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler toplamının yüzde 5 fazlası aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenek olarak verilecek.

DHMİ performans primi

*Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü çalışanlarına, ‘Eurocontrol havacılık tazminatı verilmesi’ için 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) düzenlemeye gidilecek.

*Buna göre DHMİ Genel Müdürlüğü personeline, Türkiye’deki sivil havalimanlarındaki giden uçak trafiği sayısının memur aylık katsayısının yüzde 40’ı ile çarpımı sonucu bulunacak miktar DHMİ performans primi olarak ödenecek.

*Ayrıca KHK’nın 1 sayılı cetvelinde yer alanlarla maliyetlerinin tamamı Avrupa Hava Seyrüsefer Teşkilatı tarafından karşılanan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü personeline yapılan DHMİ performans primi ödemelerine ek olarak Türkiye’nin hava sahasını, Türkiye’deki herhangi bir havalimanına iniş/kalkış yapmaksızın, transit kullanan sivil hava araçları sayısının memur aylık katsayısının yüzde 120’siyle çarpımı sonucu bulunacak miktar kadar prim ödemesi yapılacak.

*Aylık olarak verilecek prim ödemelerinde, bir önceki yılın aynı ayında gerçekleşen uçak trafiği sayısı esas alınacak.

*DHMİ Genel Müdürlüğü’ne ait kadro veya pozisyonlara atanmaksızın, bu Genel Müdürlükte görevlendirilenler ile DHMİ personelinden diğer kamu kurum ve kuruluşlarında (Cumhurbaşkanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Eurocontrol Teşkilatı ve Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığında geçici olarak görevlendirilenler hariç) görevlendirilenlere, görevlendirme süresince ödeme yapılmayacak.

Kanunla, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik yapıldı.

Buna göre Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından her yaz ve kış olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik oyunlarına hazırlanmak amacıyla olimpik, paralimpik ve deaflimpik spor dallarında 8 bin sporcu yetiştirilecek.

Yetiştirilecek sporcuların sportif amaçlı beslenme, barınma ve yol giderleri bakanlık tarafından karşılanacak.

Ayrıca bu sporculara asgari ücretin net tutarını geçmemek üzere yaş grupları, spor dalı farklılıkları, sporcuların karşılaması gereken kişisel giderler gibi hususlar da dikkate alınarak, gerektiğinde farklı tutarlarda belirleme yapılmak suretiyle her ay harçlık ödenecek.

Bunlardan bir önceki olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik oyunları ile dünya şampiyonasında ilk üç dereceye girenlere verilecek harçlık miktarı, asgari ücretin net tutarının 2 katına kadar artırılabilecek. Bu giderler, yıl bütçesinin ilgili bütçe tertibinden karşılanacak.

Yapılacak ödemeler damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve bu ödemeler haczedilemeyecek.

Serbest muhasebeci ve mali müşavirler hakkında düzenleme

Meslek ruhsatnamesini bir başkasına bedelli veya bedelsiz olarak kullandırdıkları tespit edilen meslek mensupları ile başka meslek mensuplarının ad ve unvanları kullanılarak beyanname düzenleyen, imzalayan ya da gönderen meslek mensuplarına meslekten çıkarma cezası verilecek. Disiplin cezaları, cezanın kesinleştiğinin meslek mensubuna bildirilmesinden sonra uygulanacak.

Editör: Haber Merkezi - SK