Çocuklar, yaşadıkları olayların tüm detaylarını hatırlamaları mümkün değil, yalnız olaylar sırasında hissettikleri duygular genellikle uzun süre hafızalarında kalıyor.

Bu ifade çoğunlukla çocukların yaşadığı tecrübelerle ilgili duygusal anıların, olayların detaylarını unutabileceğini, yalnız yaşadıkları duygusal etkilerin kalıcı olabileceğine dikkat çekiyor.

Grip şikayetiyle hastaneye giden 5 hastanın 4’ü Kovid-19 Grip şikayetiyle hastaneye giden 5 hastanın 4’ü Kovid-19

Klinik Psikolog Burcu Amrağ konu hakkında bilgiler verdi.

Çocukluk döneminde, bireylerin kişilik oluşumu ayrıca duygusal gelişiminin temellerinin atıldığı önemli bir dönemdir. Bu dönemde yaşanan tecrübeler, çocuğun duygusal dünyasını derinden ekiliyor. Uzun vadede davranışlarını, ilişkilerini ve genel yaşam kalitesini etkiliyor. Çocukların yaşadıkları duygusal deneyimler, güven duygusu, sevgi, kabul edilme hissi gibi duygusal ihtiyaçlarını karşılamak veya ihmal, istismar gibi olumsuz tecrübelerle bu ihtiyaçların göz ardı edilmesi gibi durumlarda farklılık gösteriyor.  Çocuklar, bu duygusal deneyimlerle şekilleniyor. Bu deneyimler ileride ilişkilerine, duygusal sağlıklarına ve genel yaşam kalitelerine yansıyor.  Ebeveynlerin ya da bakıcıların, çocukların yaşadığı tecrübelerin sadece dışsal etkilerini değil, aynı zamanda içsel duygusal etkilerini de göz önünde bulundurması gerekiyor. Çocukların duygusal ihtiyaçlarına duyarlı davranmak, onları anlamak ve desteklemek uzun vadede sağlıklı bir duygusal gelişim oldukça önem arz ediyor.

“DUYGUSAL ETKİLER, ÇOCUĞUN YAŞAM BOYU TAŞIYABİLECEĞİ DAVRANIŞLARINI ETKİLİYOR”

Bu sebeple, çocukların yaşadıkları tecrübelerin sadece olayların detayları değil, aynı zamanda o tecrübeler esnasında hissettikleri duygusal etkiler unutulmamalıdır. Bu duygusal etkiler, çocuğun yaşam boyu taşıyabileceği davranışlarını, ilişkilerini ve genel mutluluğunu etkileyebilecek güçlü bir iz bırakıyor. Bu yüzden, çocukların duygusal ihtiyaçlarını anlamak ve onlara destek olmak oldukça önemlidir.

BU DURUMUN ALTINDA YATAN BAZI SEBEPLER:

Beyin Gelişimi: Çocukların beyinleri hızla gelişiyor.  Belirli dönemlerde yaşadıkları deneyimler, duygusal olarak işlenerek, bu deneyimler beyinde iz bırakıyor. Duygusal deneyimler, beyinde daha kalıcı bir etki yaratıyor.

Duygusal Öğrenme: Çocuklar, yaşadıkları deneyimlerle birlikte duygusal olarak öğreniyorlar. Olumlu veya olumsuz duygusal deneyimler, çocukların duygusal tepkilerini, ilişkilerini ve genel olarak dünya ile ilişkilerini şekillendiriyor.

Duygusal Bağlanma: Çocukların bakıcıları, ebeveynleri veya çevresindeki diğer yetişkinlerle olan bağları, duygusal gelişimlerini etkiliyor. Bu bağlar, çocukların kendilerini güvende hissetmelerine ve duygusal olarak desteklenmelerine yardımcı oluyor.

Yaşanan Travmalar: Olumsuz veya travmatik deneyimler, çocuklarda duygusal izler bırakıyor. Bu tür deneyimler, çocukların duygusal gelişimini olumsuz yönde etkileyerek, bu deneyimler uzun süreli duygusal zorluklara yol açıyor.

Duygusal Farkındalık: Çocuklar, yaşadıkları duygusal deneyimlerle birlikte duygusal farkındalık geliştiriyor. Bu deneyimler, çocukların duygularını tanımalarına, ifade etmelerine ve anlamalarına yardımcı oluyor.

Editör: Mihrimah Nefise Durdağ