Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden sosyal medya ve sms ile elma üreticilerine uyarı geldi Elma bahçelerinde elma iç kurduna karşı 2. ilaçlama zamanı ve elma kara lekesine karşı 3. ilaçlama zamanı geldiği ve  ruhsatlı ilaçlarla ilaçlama yapılması konusunda çiftçiler uyarıldı.
Elmalarda kara leke nedir?
Elma bahçelerinde Kara Leke Hastalığı elma ve armut ağaçlarının yaprak, meyve ve sürgünlerinde zarar yapar. Yaprakta oluşan lekeler, başlangıçta yağlımsı görünüştedir, giderek zeytin rengini alır ve kahverengileşir. Ağır enfeksiyonlarda yapraklar erkenden sararıp dökülür. Meyvelerde oluşan lekeler birleşerek, bu kısımların gelişmesini durdurur ve deforme meyveler oluşur. Ağır enfeksiyonlarda sürgünlerde oval veya yuvarlak kabarcıklar şeklinde lekeler ile kabarcıklar birleşerek “Uyuz” veya “Sıraca” denilen yaralar oluşur.
Yaprakların lekeli kısımlarının ölmesi sonucu solunum engellendiğinden, ağaç yıldan yıla zayıflar. Enfekte olmuş meyvelerin Pazar değeri düşer ve depo ömrü azalır. Hastalık nedeniyle oluşan ürün kaybı ortalama %20-45 arasında değişir.
Erzincan için "Elma Karaleke" ilaçlaması başlamıştır. Elma üreticilerimizin hava şartlarını dikkate alarak ilaçlama yapmaları gerekmektedir...

Üreticilere Karaleke Ve İç Kurdu Uyarısı (1)

Elmalarda iç kurdu nedir?

Erzincan'ın talepleri Bakan Kacır'a iletildi... Erzincan'ın talepleri Bakan Kacır'a iletildi...

Elma, Armut, Ayva ve Ceviz ağaçlarında zarar yapan İç Kurduna karşı ilaçlama zamanı gelmiştir.
İlkbaharda bulundukları yer ve iklim koşullarına bağlı olarak Elma İç Kurdu zararlısı olan kurtçuklar çıkarlar. Çıkan kurtçuklar birkaç saat içerisinde meyvenin sapa yakın kısmından veya meyvenin birbirine temas noktasından girer ve çekirdek evine doğru galeri açarak beslenmesini devam ettirir. Elma içerisinde beslenmesini 30-40 günde tamamlayan kurtçuklar meyveyi terk ederler. İlaçlama yapılmadığı takdirde meyvelerin kurtlanarak dökülmesine neden olurlar. Dökülmeyen kurtlu meyveler ise pazar ve sofralık değerini yitirmektedirler.
İlaçlı Mücadelesi yapılmayan bahçelerde zarar oranı % 80'e yaklaşmaktadır. Bu nedenle bu zararlıya karşı Erzincan’da 2. İlaçlama zamanı gelmiştir.  
Kimyasal Mücadelede Kullanılacak İlaçlar ve Dozları: İl/ilçe Müdürlükleri ve reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir.
Bitki koruma ürünleri tavsiye edilen şekilde, uygun zamanda ve dozda kullanılmalıdır.
Uygulamalar günün serin saatlerinde ve rüzgârsız havalarda yapılmalı.
Ambalaj atıkları ve artan kimyasallar usulünce imha edilmelidir.
Uygulama esnasında koruyucu maske, gözlük ve eldiven kullanılmalıdır. 
Daha fazla bilgi edinmek için Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.

Editör: Haber Merkezi - SK