Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, mirastan feragat sözleşmeleriyle ilgili emsal bir karara imza attı. Karara göre, evlenmeden hemen önce imzalanan mirastan feragat sözleşmesi hukuki sonuç doğurur ve geçerlidir.

Samsun Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi'nde başlayan ve Yargıtay’a kadar uzanan davada, ikinci evliliğini yapan Fikret A. ile evleneceği Perihan isimli kişi arasında, nikâhtan 15-20 dakika önce bir mirastan feragat sözleşmesi imzalandı. Ancak Fikret A.’nın vefatının ardından tüm mal varlığı ilk evliliğinden olan çocuklarına kalınca, yeni eşi Perihan bu sözleşmenin geçersiz olduğunu iddia ederek mahkemeye başvurdu.

Perihan, sözleşmenin nikâhtan önce imzalandığını ve bu sebeple hukuki sonuç doğuramayacağını savundu. İlk Derece Mahkemesi ve Bölge Adliye Mahkemesi, davalı Perihan lehine karar vererek, "Evlilik gerçekleşmeden önce yapılan mirastan feragat sözleşmesi geçersizdir" dedi. Ancak mirasçı konumunda olan çocuklar, bu karara itiraz ederek Yargıtay’a başvurdu.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, evlenme akdinin hemen öncesinde yapılan mirastan feragat sözleşmesinin geçerli olduğuna hükmetti. Kararda, "Perihan’ın evlilik beklentisi yüksek olduğu, miras bırakanın ölüm anına kadar mirasçılık sıfatının zaten oluşmayacağı" vurgulanarak sözleşmenin hukuki sonuç doğurduğu belirtildi.

Emeklinin bayram ikramiyesinde en güçlü senaryo belli oldu! Emeklinin bayram ikramiyesinde en güçlü senaryo belli oldu!

Bu kararla birlikte Yargıtay, evlilik öncesinde imzalanan mirastan feragat sözleşmelerinin geçerliliğini tescillemiş oldu. Karar, özellikle ikinci evliliklerde miras paylaşımıyla ilgili tartışmalar açısından emsal niteliği taşıyor.

Kaynak: Haber Merkezi