Elazığ’ın tarihi müzik değerlerini arşivinde bulunduran Stüdyo Kemaliye’yi Alper Gözler’den dinledik. Alper Gözler; “Elazığ’ın bilinmeyen türküleri bulundu. Şimdi bu türküler için çalışmalar yürütüyoruz. Şu an okunan birçok türkü Elazığ’ın ama Elazığ türküsü olarak geçmiyor. Çalışmalarımız bir aya kadar bitecek TRT arşivine girecek. Otomatik olarak Elazığ yöresi olarak isimlendirilecek. Saklı kalan türkülerimizin tanıtımı için 3 bin adet flash bellek yapılarak dağıtılacak” dedi.

Erzincan’ın zorlu arazilerinde kuşburnu hasadı başladı Erzincan’ın zorlu arazilerinde kuşburnu hasadı başladı

“Eski dönemin Unkapanı Elazığ’dı”

Stüdyo Kemaliye121

Stüdyo Kemaliye’nin 1970 yılında Özer Gözler tarafından kurulduğunu söyleyen Alper Gözler; “Kasetlerin yoğun olduğu zamanlarda Elazığ ve Kemaliye yöresinin mahalli türkülerini çıkartmak amacıyla kuruldu. Bu şekilde 15 yıl sürdü. Birçok albüm yapıldı. Birçok mahalli türküler ulusala çıktı. Elazığ’ın yüzde 90 mahalli kayıtları yapıldı. Babam Özer Gözler tarafından yetiştirildim. Baba mesleğimizi devam ettirdim. Günümüzde de hala stüdyomuzda çalışmalarımızı yaparak hizmet vermekteyiz. Eski dönemin Unkapanı Elazığ’dı. İbrahim Tatlıses’ten tutunda birçok sanatçı Elazığ’dan geldi geçti. Kenan Temizer, Fahri Atılgan, dönemin meşhur sanatçılarının Elazığ’da kaydı var” ifadelerini aktardı.

“Bir kaset dolumu minimum 4 saat sürüyordu”

Stüdyo Kemaliye1

Eskiden kasetlere rağbetin çok fazla olduğunu ifade eden Alper Gözler; “Kasetlerin yoğun satıldığı dönemlerde Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Ferdi Tayfur gibi birçok sanatçının listesi herkeste vardı. Listesini alıp gelip kaset doldurulurdu. Kasetler 45-60-90’lık kasetler vardı. Askerlerin kaset dolumları ise genellikle anonslu olurdu. Özel isteklerde özlemler, sevdalar gündemdeydi. Günümüzde saniyeler içerisinde isteyen istediği müziğe ulaşıyor. Bir kaset dolumu minimum 4 saat sürüyordu. Hafta sonu iznine çıkan birisi bir sonraki haftada gelip kasetini alıyordu” şeklinde konuştu.

“Şu an okunan birçok türkü Elazığ’ın ama Elazığ türküsü olarak geçmiyor”

Harput Musikisinin gün yüzüne çıkmayan kasetlerinin olduğunu ifade eden Alper Gözler; “Babam makaralardan çok araştırıp bulurdu. Müzik tek başına yapılamaz araştırılması gerekiyor.  Geçmişten bugüne araştırmacılarla yola çıkılması gerekir ki gün yüzüne çıkmamış eserlere ulaşılabilsin. Elazığ’ın bilinmeyen türküleri bulundu. Şimdi bu türküler için çalışmalar yürütüyoruz. Şu an okunan birçok türkü Elazığ’ın ama Elazığ türküsü olarak geçmiyor. Çalışmalarımız bir aya kadar bitecek TRT arşivine girecek. Otomatik olarak Elazığ yöresi olarak isimlendirilecek. Saklı kalan türkülerimizin tanıtımı için 3 bin adet flash bellek yapılarak dağıtılacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak: elazigfirat.com

Editör: Haber Merkezi - SK